Kulpínska kuchárka

Bačúr a Chlpka v decembri v Bratislave

Slovenské insitné maliarstvo zo Srbska, zbierka galérie Babka z Kovačice bude predstavené v Bratislave v Dvorane Ministerstva kultúry Slovenskej republiky v dňoch 1. – 20. decembra 2015. Osobitne bude prezentovaná tvorba Jána Bačúra z Padiny a Jána Chlpku z Hložian. Záštitu prevzali: Marek Maďarič, minister kultúry Slovenskej republiky a Šani Dermaku, veľvyslanec Srbska na Slovensku.

 

Bačúr a Chlpka v decembri v Bratislave

 

O tvorbe Jána Bačúra a Jána Chlpku viac TU:

 

 

Ján Bačúr: „Myslím si, že insitné umenie má budúcnosť, lebo je teplé, úprimné, čisté. Vychádza z vnútra človeka a nie z nejakého učenia, zo škôl, či z fakúlt. Každý obraz rozpráva svoj príbeh. Každý maliar cíti, prežíva a vidí veci svojim spôsobom, a preto maľujeme rozlične. V Padine nás je pätnásť a každý maľuje inak. Nikto nechápe, prečo je v rámci takého malého prostredia tak veľa organizovaných maliarov. To je Boží dar, ktorý nám bol daný. Dostali sme úlohu zaznamenávať to." O predchádzajúcej výstave Jána Bačúra TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/8390-vona-a-tichost-padinskych-poli-v-belehrade

 

Bačúr a Chlpka v decembri v Bratislave

 

Ján Chlpka: „Nevydal som sa na komerčnú cestu. Nie som závislý od toho, čo si iní myslia a čo iní povedia. Vo všeobecnosti si myslím, že insitné umenie nemôže zaniknúť, lebo je to niečo, čo je v ľuďoch zakorenené. Prežije bez ohľadu na to, či ten človek študoval umenie alebo nie." Z výstavy Jána Chlpku v Báčskom Petrovci TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/6281-vystava-jana-chlpku-v-petrovci

 

Ján Chlpka: Náhliaci bicyklista, olejomaľba 70x100 (Foto Martin Pucovský)

 

Ján Chlpka: Náhliaci bicyklista, olejomaľba 70x100 (Foto Martin Pucovský)

 

Nadácia Babka z Kovačice má dlhoročnú spoluprácu aj s ostatnými insitnými maliarmi o čom viac TU: http://www.babka.rs/sk/index.php/knihy/16-slovenske-insitne-maliarstvo-v-srbsku-zbierka-obrazov-galerie-babka-z-kovacice. Tiež spolupracuje aj s medzinárodným domom umenia pre deti BIBIANA z Bratislavy a s memoriálnym strediskom Dr. Janka Bulíka z Kovačice, s ktorými spoločne vypísali súťaž v kreslení pod názvom Bola raz jedna Bibiana. Deti môžu svoje výtvarné práce zasielať do konca školského roku. Viac o podmienkach súťaže:

 

Bačúr a Chlpka v decembri v Bratislave

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články