Kulpínska kuchárka

Dni slovenského jazyka a kultúry

V Belehrade a v Novom Sade celý týždeň prebiehajú akcie, ktorými sa nám približuje slovenská kultúra. Prezentáciu slovenských spisovateľov Petra Šuleja a Petra Balka zorganizovali v rámci projektu LITERA TOUR, projekcia filmu True Štúr (príťažlivá dokumentárna dráma o pátraní po okolnostiach smrti Ľudovíta Štúra), trefne zapadla do Roka Ľudovíta Štúra a na Veľvyslanectve SR v Belehrade v spolupráci s Galériou Babka Kovačica, okrem premietania filmu o Štúrovi, nainštalovali aj výstavu BIBIANY, Medzinárodného domu umenia pre deti v Bratislave.

 

Dni slovenského jazyka a kultúry

 

„Tento týždeň máme rozličné akcie ktoré na jednej strane pokračujú v tej tradícii, ktorú sme začali, čiže prezentácii Litera tour, cez ktorú uskutočňujeme predstavovanie autorov zo Slovenska, ktorých považujeme za reprezentantov slovenskej kultúry a keďže nielen tento týždeň, ale aj celý rok si pripomíname výročie Ľudovíta Štúra, tak sme využili aj možnosť prezentovať film, ktorý sa aj na Slovensku považuje za minimálne kontroverzný, ale ktorý zároveň vyhral súbeh vyhlásený Slovenskou televíziou pri príležitosti Roka Ľudovíta Štúra," hovorí Marta Součková, lektorka na Oddelení slovakistiky FFUNS, ktorá moderovala rozhovory so spisovateľmi a režisérom filmu True Štúr Michalom Balážom.

 

PhDr. Marta Součková, PhD

 

PhDr. Marta Součková, PhD

 

Litera tour do Belehradu a Nového Sadu tentoraz priviedla básnika Petra Šuleja, ktorý vlastní Vydavateľstvo Drewo a Srd a je šéfredaktorom časopisu Vlna, cez ktorého bola prezentovaná konceptuálna poézia a experimentálna tvorba slovenských spisovateľov a začínajúceho autora Petra Balka, ktorý so svojim prozaickým debutom Vtedy v Lošonci (Via Lošonc) nadväzuje na magický realizmus a vytvára peknú atmosféru genia loci Lučenca, Južného Slovenska a pohraničia, tiež roztvára problematiku hraníc. Ozrejmuje Marta Součková a dodáva, že využili aj možnosť prezentovať film, ktorý sa aj na Slovensku považuje za minimálne kontroverzný, ale ktorý zároveň vyhral súbeh vyhlásený Slovenskou televíziou pri príležitosti Roka Ľudovíta Štúra, kde viacerí mladí ľudia sa usilovali o inovatívne podanie osobnosti Ľudovíta Štúra cez jeho koniec. Teda pýtajú sa najmä na okolnosť smrti Ľudovíta Štúra, či bol zavraždený alebo nie a podávajú svojské riešenie tohto prípadu.

 

Režisér Michal Baláž

 

Režisér Michal Baláž

 

Autormi námetu a scenára filmu True Štúr sú Marián Prevendarčík, Michal Baláž a Zuzana Šajgalíková, ktorý kombinuje hraný dokument s animovaným filmom. Vizuálna stránka filmu je inšpirovaná estetikou filmu Sin City. V tejto provokatívnej kombinácii, ktorú vyjadruje i dvojjazyčný rýmovaný názov True Štúr, vidia tvorcovia príležitosť zložiť Štúrovi poklonu očami súčasnej generácie. Film si možno pozrieť TU:
http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/9578/78439

Podľa slov Michala Baláža film vznikol na výzvu Slovenskej televízie, ktorá pred rokom vyhlásila súbeh námetov, čiže verejnú súťaž, v ktorej hľadali najlepšie námety na dokumentárny film o Ľudovítovi Štúrovi. Je to trochu akoby detektívka, pátranie fiktívneho Štúrovho kamaráta z detstva, ktorého sme si vymysleli a ktorý vyšetruje okolnosti úmrtia Ľudovíta Štúra, zdá sa mu podozrivé, to čo bolo v pozadí tej smrti. Je to v podstate dokumentárny film, ale je postavený na princípe hraného detektívneho filmu. Vznikol v koprodukcii medzi Slovenskou televíziou a Crazy company. Michal Baláž režíroval hranú časť a druhú animovanú časť režíroval Noro Držiak.

Tri mýty: smrť Ľudovíta Štúra, jeho milostná sexuálna orientácia a vzťah s Adelou Ostrolúckou – sú to tri základné piliere scenára, ale je to film o celom Štúrovom živote, o jeho politickej kariére, tvorbe jeho boji za národ.

 

Film True Štúr dnes premietali v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov v Novom Sade

 

Film True Štúr dnes premietali v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov v Novom Sade

 

Včera si tento film mohli pozrieť návštevníci veľvyslanectva SR v Belehrade (Foto Veľvyslanectvo SR v Belehrade)

 

Včera si tento film mohli pozrieť návštevníci veľvyslanectva SR v Belehrade (Foto Veľvyslanectvo SR v Belehrade)

 

Dni slovenského jazyka a kultúry usporiadali: Lektorát slovenského jazyka a kultúry Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v Novom Sade a Belehrade s podporou Ministerstva kultúry SR, Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Belehrade a Literárneho informačného centra v Bratislave.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články