Kulpínska kuchárka

Etnicita

Na Základnej škole Jána Čajaka v Báčskom Petrovci sa včera pracovalo plnou parou, učebne a zborovňa boli obsadené, paralelne prebiehali dva projekty a konal sa i aktív učiteľov slovenčiny. Zo 70 detí z viacerých základných škôl bolo zapojených do viacjazyčných dielní, kde si zdokonaľovali jazyk, alebo si slovenčinu posúvali o krôčik vyššie, keďže sa ju učia iba fakultatívne. Učitelia slovenčiny zatiaľ analyzovali výsledky testov republikovej súťaže zo slovenčiny. Koordinátorky projektov boli Mária Andrášiková, predsedníčka Asociácie slovenských pedagógov a Svetlana Zolňanová, predsedníčka Výboru pre vzdelávanie NRSNM.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

VII. ročník seminára Etnicita a viacjazyčná výchova určený bol žiakom vyšších ročníkov základných škôl s vyučovacou rečou slovenskou a zameraný bol na udržiavanie a rozvoj národného a jazykového povedomia a kultúrnej identity slovenských žiakov vo Vojvodine. Na ňom sa zúčastnili žiaci z Kovačice, Aradáča, Starej Pazovy, Pivnice, Hložian, Kulpína a Báčskeho Petrovca. Pracovali v dielňach: slovenskej, anglickej, srbskej, nemeckej a výtvarníckej a na seminári boli prítomní aj žiaci, z ktorých jeden ovládal španielčinu a druhý rumunčinu. Z vopred zozbieraného materiálu skompletujú viacjazyčný materiál, ktorý bude obsahom na ďalšie číslo spoločného internetového časopisu Čaroslov.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

So žiakmi prišli aj ich prednášateľky slovenčiny, ktoré paralelne s dielňami mali aktív učiteľov slovenčiny, na ktorom univerzitná profesorka Dr. Anna Makišová podávala analýzu testov z republikovej súťaže zo slovenčiny.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Druhýkrát bol zorganizovaný aj projekt NRSNM Aj my sa učíme po slovensky venovaný žiakom ktorí chodia na hodiny slovenčiny s prvkami národnej kultúry. Prebiehal za finančnej podpory ÚSZŽ a na ňom sa zúčastnili žiaci z Čeláreva, Báčskej Palanky a z Nového Sadu. V Petrovci prebiehala prvá časť projektu a v druhej fáze sa v Kovačici stretnú žiaci z Vojlovice a Hajdušice. Cieľom projektu je návšteva škôl v ktorých sa slovenčina vyučuje ako materčina a oboznamovanie sa s kultúrnymi a národnostnými pamiatkami, ktoré máme v Petrovci a v Kovačici. S projektom plánujú pokračovať tak, aby každé dieťa, ktorá sa fakultatívne učí slovenčinu mohlo navštíviť významné slovenské centrá a pamiatky či už v Kovačici, Petrovci alebo Novom Sade. V Petrovci utvorili skupina z 30 žiakov a podobná by sa mala stretnúť aj v Kovačici.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Žiaci oboch seminárov navštívili gymnázium, ústredňu MSS, Galériu Zuzky Medveďovej a najstarší dom v Petrovci.

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články