Kulpínska kuchárka

Nezabudnite svoj pohár včas odložiť

S úderom polnoci sme sa rozlúčili s rokom odchádzajúcim (bolo ako bolo) a pomaličky už kráčame do tohto nového 2016. Bude ako má byť, ale v ktorom chcime žiť SVOJE sny. Na začiatku roka si zvykneme nasmerovať cestu. Predsavzatia? Čo? Aké? A... má to vôbec zmysel? Možno nie... A možno aj áno. Veď všetko sa začína v hlave, v myslení... v presvedčení. Tak v novom roku otvorme poriadne oči a myseľ, zvažujme smer, pretože nie je len jeden... A na tej ceste sa nezabudnime nadchýnať krásou, aj krásou prírody. Pekné pocity plodia dobro v človeku. Rok nový sa nám začal zmenou, snežením, nadchlo to nejedného z nás. Aj fotografov. Včerajší večer v Kulpíne a v Petrovci bol takýto:

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Krátka anketa:
- Dedo, čo si myslíte o budúcnosti našej krajiny? Bude lepšie vaším vnukom?
- Hej synak, jedno šťastie je, že toto už mňa zaujímať nemusí. Ja viem, že lepšie už bolo... A vnukovia musia dúfať, že to tiež prežijú.

Teda, dúfať v lepšie. Ale nie so zloženými rukami. Treba sa aj činiť, aby nám mohlo byť lepšie. Začať od seba. Meniť seba k lepšiemu a potom aj prostredie v ktorom žijeme môže byť lepšie, šťastnejšie, možno ho aj naočkujeme našou radosťou.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

V dobe ktorú žijeme na radosť niekedy nieto času. Náhlenie nutne prináša so sebou stres.

Psychologička prechádzala po miestnosti, zatiaľ čo publiku prednášala o zvládaní stresu. Keď pozdvihla pohár s vodou, každý z prítomných očakával, že sa spýta "Je pohár z polovice prázdny alebo z polovice plný?" namiesto toho sa však pousmiala a spýtala sa ľudí, koľko si myslia, že pohár váži. Odhadov bolo veľa. Ona však povedala: "Na skutočnej váhe nezáleží. Záleží na tom, ako dlho pohár držím. Pokiaľ ho držím minútu, nie je to žiadny problém. Keď ho budem držať hodinu, bude ma bolieť paža. Keby som ho držala celý deň, moja paža by sa cítila paralyzovaná.

Každopádne, pohár je stále rovnako ťažký, ale čím dlhšie ho držím, tým ťažšie sa zdá. "Potom pokračovala." Stres a starosti sú rovnaké ako tento poháre. Myslite na ne chvíľu a nič sa nestane. Myslite na ne o niečo dlhšie a začnú vás zraňovať. A ak sa budete nimi zaoberať celý deň, budete sa cítiť paralyzovaný - neschopný čokoľvek urobiť. "Je dôležité nezabúdať svoje stresy uvoľňovať. Každý večer, čo najskôr to pôjde, odhoďte všetky svoje bremená. Neťahajte ich so sebou celý večer až do nočného spánku. Nezabudnite svoj pohár včas odložiť.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Teda priatelia: Nájdite to, čo hľadáte... choďte cestou, ktorá je pre Vás tou najlepšou, najvhodnejšou. Tou SVOJOU. VEĽA ŠŤASTIA A ÚSPECHOV V NOVOM ROKU 2016!

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články