Kulpínska kuchárka

Zima s knihou a časopisom

Všetkých šesť vlaňajších dvojčísel časopisu Nový život, nášho mesačníka pre literatúru a kultúru, sú dostupné on-line na stránke Slovenského vydavateľského centra SVC: http://www.svcentrum.com/index.php/novy-zivot/nz2015. Keď ide o toto naše vydavateľstvo, v zimnom období už rad rokov organizuje akciu Zima s knihou. Tradične, Zima s knihou sa začne v Kysáči. V stredu 20. januára 2016 o 18. hodine večierok usporiadajú v Knižnici Michala Babinku. Spolok kysáčskych žien v spolupráci so SVC organizuje posedenie s autormi najnovších vydaní, s predajnou výstavou kníh.

 

Zima s knihou a časopisom

 

Knihy a časopisy, ktoré vydáva SVC si možno obstarať v Slovenskom vydavateľskom centre v Báčskom Petrovci alebo elektronicky prostredníctvom nákupného košíka: http://www.svcentrum.com/index.php/hlavna-stranka

 

Zima s knihou a časopisom

 

V čísle 11-12 časopisu Nový život v úvodníkovej eseji Byť dobrý... sa prihovára donedávny šéfredaktor Dr. Adam Svetlík. Aké stanovisko by človek mal zaujať, aby pri nárazoch zla aj naďalej zostal milosrdný, ale aby pritom nebol naivný, alibistický nečinný, konečne i nespravodlivý. Ako po facke nevrátiť tou istou mierou, ale nastaviť i druhú stranu tváre? Ako po hodenom kameni podať chlieb útočníkovi? Ako zápasiť so zlom a neponoriť hlavu do piesku? Takéto úvahy Adam Svetlík vystopoval aj v slovenskej literatúre a analyzoval, ako sa s nimi vyrovnali naši spisovatelia.

Podľa slov novej šéfredaktorky Zdenky Valentovej-Belićovej časopis Nový život prináša aj novoty, rubriku Dozvuky minulosti a v nej vzácne a verejnosti neznáme texty z našej kultúrnej histórie. Alžbeta Mičátková písala roku 1919 do Slovenských pohľadov text o posledných a veľmi trápnych rokoch života a úmrtí Jozefa Pohradského.

 

Zima s knihou a časopisom

 

Jozef Podhradský (1823 – 1915) bol štúrovec, ktorý takmer celý svoj život pôsobil na Dolnej zemi. Venoval sa povolaniu evanjelického kňaza a stredoškolského profesora. Zároveň bol básnikom, prozaikom, dramatikom, redaktorom, vydavateľom prvých slovenských časopisov pre deti a mládež vo Vojvodine.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články