Kulpínska kuchárka

Naše jazykové práva

Delegácia Národnostnej rady slovenskej národnej menšiny v Srbsku (NRSNM) včera v Šíde odovzdala zarámované plagáty Slovákom z tejto obce, na ktorých sú časti zákona o právach používania menšinových jazykov, ako aj brožúrky Jazykové práva v Srbsku. Predsedníčka NRSNM Anna Tomanová-Makanová sa najprv v Slovenskom národnom dome stretla s predstaviteľmi Slovákov zo Šídu, Erdevíka, Bingule a Ľuby, ktorí pôsobia v oblasti kultúry, vzdelávania, informovania a náboženského života a potom, na obecnom úrade rokovala s predsedom obce Nikolom Vasićom a náčelníkom Romkom Papugom.

 

So Slovákmi v Slovenskom národnom dome (Foto: SKUD Jednota Šíd)

 

So Slovákmi v Slovenskom národnom dome (Foto: SKUD Jednota Šíd)

 

Anna Tomanová-Makanová odovzdáva plagát Nikolovi Vasićovi (Foto: SKUD Jednota Šíd)

 

Anna Tomanová-Makanová odovzdáva plagát Nikolovi Vasićovi (Foto: SKUD Jednota Šíd)

 

Podľa písania Stanislava Stupavského, ktorého článok zverejňuje Hlas ľudu http://hl.rs/sid-predstavitelia-nrsnm-slovenskych-spolkov-organizicii-obecnym-vedenim-vzdelavani-informovani-udajnych-400-tisic-dinarov/ rokovalo sa o aj tom, ako zachovať inventár sprivatizovaného Rádia Šíd (teraz Rádio-televízia Kopernikus), ktorý je zabezpečený z donácií Slovenskej republiky. Redaktorka jeho slovenského programu Blaženka Dierčanová povedala, že nateraz nejestvujú žiadne prekážky pri realizácii vysielania v slovenskej reči a že nový majiteľ do svojej káblovej siete okrem programu STV 1 pridal aj kanál Televízie Petrovec.

 

Novinárka Blaženka Dierčanová pracuje v šídskej RTV Kopernikus, ktorá bola nedávno sprivatizovaná

 

Novinárka Blaženka Dierčanová pracuje v šídskej RTV Kopernikus, ktorá bola nedávno sprivatizovaná

 

Treťou témou stretnutia bola požiadavka NRSNM, aby sa zverejnili informácie o "osude" finančných prostriedkov vo výške 400 tisíc dinárov, ktoré šídska obec vlani vo svojom rozpočte vyčlenila pre NRSNM. Konečnú odpoveď na túto otázku dal náčelník oddelenia pre spoločenskú činnosť obce Šíd Romko Papuga. Podľa jeho slov išlo o sumu na činnosť všetkých národnostných rád a Narodnostná rada rusínskej národnostnej menšiny sa o týchto účelových prostriedkoch dozvedela a zaslala aj projekt, na základe ktorého získali 300 tisíc dinárov. Zvyšných 100 tisíc dinárov zostalo nevyužitých.

Obrazy a brožúrky Jazykové práva v Srbsku, pravidlá, rady a prax v oblasti úradného používania jazykov národnostných menšín v Srbsku vydal Výbor pre úradné používanie jazyka a písma NRSNM na sklonku vlaňajšieho roka. Ako na poslednom zasadnutí tohto výboru avizoval predseda Branislav Kulík, tento užitočný informatívno-propagačný materiál má byť distribuovaný do všetkých miestnych spoločenstiev, v ktorých je slovenčina v úradnom používaní, ale aj do tých, v ktorých nie je úradným jazykom, ale v ktorých žije značný počet Slovákov.

 

kp

 

Komentárov  

+5 #2 Rozbroje a tabulkeMiroslav 2016-02-10 10:42
Prečo chodí robiť rozbroje zo voľakyma tabuľkami o právach Slovákov keď ani jedna zem na svete nemá také slobody ako čo Srbsko, Vojvodina dávajú nám menšinám.
Nak odíde do Ameriky,Kanade, Austrálii s týma tabuľkami by sa jej cela Amerika smiala. Čo jej ešte nezíde na rozum som zvedaví?
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 Kto vtiahol potom politiku do NR?Slováci vpred! 2016-02-02 15:31
Slováci vpred! súhlasia s prítomnými Slovákmi v obci Šíd, že treba vyhodiť politiku z Národnostnej rady. Nalejme si čistého vína a povedzme raz Slovákom pravdu.

Poďme od hlavy NR. Naša predsedníčka Anna Tomanová-Makanová vrcholový predstaviteľ Slovákov v neslovenskej Demokratickej strane vyhlásila pred voľbami za Dnevnik: "Među 29 kandidáta ima članova i DS-a, Stranke vojvođanskih Slovaka, Slovačke demokratske stranke, G17 plus i stranke Rasima Ljajića".

Kto vtiahol potom politiku do NR? Kto sú podpredsedovia NR? Podpredseda Miroslav Kožík člen Demokratickej strany, Ján Litavski člen LSV a tretí Juraj Červenák už ani nevieme sledovať v ktorej politickej strane je k dnešnému dňu.

A listina Liga Slovákov Vojvodiny čítaj LSV všetci 3 členovia v Národnostnej rade sú členmi Čankove LSV, z toho 2 členmi predsedovia obecných výborov LSV v Petrovci a Kovačici a mestská odborníčka za LSV.

Ďalej Výkonná rada NRSNM podpredsedovia Martin Zloch a Martin Marčok obi dvaja členovia Demokratickej strany. Členka Výkonnej rady NRSNM za kultúru manželka APV poslanca Jána Bohuša člena Demokratickej strany.

Tí čo vládnu Slovákmi 15 rokov vniesli politiku všade kde jej je miesto a kde nie je. Prítomní v Šíde mali predsedníčky odčítať lekciu z vnášania politiky do skoro každej slovenskej ustanovizne. Koho dosadila a zvolila NRSNM za riaditeľa Hlas ľudu agronóma Samuela Žiaka člena DS a za predsedu správnej rady Pavel Zimu DS a za predseda Dozornej rady Hlas ľudu znovu Juraja Červenák. Kto sú v dozornej rade tlačiarne HL Print Pavel Zima a Juraj Červenák. Koho ide navrhnúť do Galérie insitného umenia v Kovačici Jarmila Ćendićovú a Martina Zlocha znovu ovi dvaja členovia Demokratickej strany. A ako zvolili NR a Správna rada za riaditeľku Ústavu?

A potom mi povedzte kto vniesol a vnáša politiku do NR a slovenských inštitúcii?????????? ??????????
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články