Kulpínska kuchárka

Biblie – výstava v Senici

V pamätnej izbe Martina Braxatorisa, ktorá je súčasťou evanjelického kostola v Senici, bola nainštalovaná výstava kníh, predovšetkým biblií. Väčšina z nich bola archívu cirkevného zboru v Senici a v Hlbokom, ale mnohí cirkevníci prispeli aj knihami zo svojich domácností. Dcéra nebohého farára Miloša Chorváta priniesla viacero kníh zo svojej knižnice i s príslušným popisom ku každej z nich, iná pani priniesla svoju drahocennú bibliu zabalenú vo vyšívanom obruse, 90-ročná babička poslala bibliu, ktorú dostala od spoločenstva ev. mládeže pri svojom sobáši...

 

Juraj Šefčík, evanjelický farár v CZ Senica

 

Juraj Šefčík, evanjelický farár v CZ Senica

 

Biblie – výstava v Senici

 

Biblie – výstava v Senici

 

Vlastne každá kniha na výstave má svoju históriu, svoj osud: je tu jubilejné vydanie pri 1000. výročí pokresťančenia Slovanov z roku 1863, spevník vytlačený v roku 1896 Senici v tlačiarni Jána Bežu, modlitebná knižka zakúpená v roku 1881 od J. M. Hurbana, vreckové vydania biblických textov pre duchovné potreby vojakov, knihy s rodinnými záznamami i poznámkami o dôležitých udalostiach, akou boli napríklad zemetrasenia v obci.

 

Biblie – výstava v Senici

 

Biblie – výstava v Senici

 

Biblie – výstava v Senici

 

Biblie – výstava v Senici

 

Knihy vydané nielen v Čechách a na Slovensku, ale aj v Nemecku, Juhoslávii, Poľsku. I texty sú rôzne: slovenské, české, staročeské, hebrejské, nemecké, francúzske, grécke, niektoré písané dvojjazyčne, viaceré švabachom. Najstarším, najvzácnejším, veľmi krehkým exponátom je postila z roku 1602. Pridané sú aj niektoré novšie vydania zväčša obrázkových biblií, niektoré z nich určené deťom, dokonca aj leporelo pre najmenších. Vystavené sú aj miniatúry biblie, rozmerov 20x25 mm, vydané v Anglicku, ktoré možno čítať len s hodne silnou lupou. Na výstavu najviac návštevníkov prichádza po skončení služieb Božích, prišli sa pozrieť aj konfirmandi aj deti z detskej besiedky.

Výstava potrvá do konca apríla.

 

Oľga Zlochová

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články