Kulpínska kuchárka

22. Medzinárodný knižný salón

Básnický míting, – svojrázna poetická performancia, na ktorej básnici delili letáky s veršami a hovorili svoje básne, – usporiadaný včera popoludní na Námestí slobody v Novom Sade, bol zároveň aj pozvánkou na salón kníh na Novosadskom veľtrhu, ktorý otvorili dnes a potrvá do 18. apríla 2016. Básnický míting usporiadalo Banátske kultúrne centrum, ktoré počas 22. Knižného salóna usporiada i 5. Festival knižných ilustrácií "BOOKILL FEST". V rámci neho zajtra napoludnie J.E. Dagmar Repčeková, veľvyslankyňa SR v Belehrade otvorí hosťujúcu výstavu Ilustrácie odmenené na Bienále ilustrácií v Bratislave 2015. Na BOOKILL FEST-e budú udelené i Ceny za najkrajšie knižné ilustrácie na základe medzinárodného súbehu, na ktorý bolo doručených 2200 ilustrácií zo Srbska a 27 ďalších krajín. Zajtrajšok na novosadskom výstavisku bude patriť vydavateľstvám národnostných spoločenstiev vo Vojvodine a v ten deň prezentujú aj nové knižné tituly vojvodinských Slovákov. O 13. h. usporiadajú tam besedu s Draganom Jovanovićom Danilovim o preklade jeho veršov do slovenčiny.

 

BIB Gran-pri 2015 (Foto banatskikulturnicentar.blogspot.rs)

 

BIB Gran-pri 2015 (Foto banatskikulturnicentar.blogspot.rs)

 

Zajtra napoludnie, v rámci otváracieho programu hosťujúcej výstavy z Bratislavy, prihovorí sa Slobodan Cvetković, riaditeľ Novosadského veľtrhu, Radovan Vlahović, riaditeľ Banátskeho kultúrneho centra, Peter Tvrdoň, riaditeľ Bibiany z Bratislavy a Pavel Babka, riaditeľ Galérie Babka z Kovačice.

Banátske kultúrne stredisko a Novosadský veľtrh v spolupráci s Medzinárodnou ustanovizňou kultúry pre deti Bibiana z Bratislavy a Galériou Nadácie Babka z Kovačice na 22. Medzinárodnom salóne kníh v Novom Sade prezentujú iba jednu časť reprezentatívnej kolekcie ilustrácií odmenených na Bienále 2015.

Bienále ilustrácií v Bratislave (BIB) je najvýznamnejšia udalosť vo svete z oblasti vizuálneho umenia a ilustrácie pre deti s päťdesiatročnou tradíciou a prebieha pod záštitou UNESCO. Najlepší autori zo sveta ilustrácie stretávajú sa každý druhý rok v Bratislave.

Na stánku Vojvodina viac než kniha svoje knihy predstaví aj Slovenské vydavateľské centrum. Zajtra 13. apríla 2016 o 13. hodine usporiadajú tam besedu s Draganom Jovanovićom Danilovim, popredným srbským básnikom strednej generácie, ktorému Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov z Bratislavy a Slovenské vydavateľské centrum vlani na sklonku roka vydali dvojjazyčný výber z poézie Moje presné vidiny / Moja tačna priviđenja vo výbere a preklade Martina Prebudilu.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články