Kulpínska kuchárka

PÁDY Z LEKVÁRU...

Prednedávnom sme práve na tejto internetovej stránke poukázali na skutočnosť, že aktuálna predsedníčka Asociácie slovenských novinárov verejne preukázala ustarosťujúcu jazykovú nevyspelosť, určite aj nedbanlivosť, a že na internetovej stránke Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov zasvietil text nevídanej negramotnosti, pod názvom Enigma Makan. Skutočnosť, že som na to verejne poukázal a faktami aj doložil, mnohých pobúrila. Leteli urážky a obvinenia. V poriadku, viem kde žijem. Ale predsa...

 

PÁDY Z LEKVÁRU...

 

Ale predsa, pochopte, prosím vás: radový občan, súkromná osoba má právo na negramotnosť (ja sám som sa v tej diskusii nezaskvel, na internete sa (príliš) často píše narýchlo a tak trochu „ľavou zadnou"), ale predstavitelia slovenských inštitúcií ten druh zľavy mať nemôžu, zvlášť keď vystupujú v mene tých inštitúcií. A práve o to šlo v týchto dvoch prípadoch. A nešlo o inštitúcie hocaké. A nech sa autori na mňa nehnevajú, nejde o nich ako o osoby, ale nech sa radšej poškrabú za uchom a na tej svojej slovenčine popracujú. Ale dôsledne. Ak medzi sebou, v každodennej komunikácii a v priateľských a „krajanských" kontaktoch aj ďalej budú medzi sebou používať ten jazykový galimatiáš, o ktorom veľmi dobre viem, že ho v radosti a veselí používajú, tak si spisovnú normu osvoja viete kedy? Rovno nikdy. Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si týmto spôsobom na internet zavesil hanlivú legitimáciu smerom k sebe samému, nová riaditeľka na tej najelementárnejšej úrovni neustrážila dôstojnosť inštitúcie, na čele ktorej sa ocitla. Viete si predstaviť, ako bude žasnúť niekto zo Slovenska, keď sa na ten príšerný „text" pozrie? Veď zinfarktuje. A aký si obraz o nás vytvorí? Cynik by mohol povedať: veď práve ten správny. Ale ja cynikom, aspoň v tomto prípade, nebudem.

A práve TO je škandál, a O TOM by bolo treba písať a upozorňovať všetkých, ktorí majú ambície zastávať nejaké funkcie (a tých je v našich preriedených radoch, zhodneme sa, stále celkom dosť, dokonca akoby ich pribúdalo). Jazyková úroveň je celkovo katastrofálna, udržiavať spisovnú slovenčinu živou a budovať jazykové štandardy musia práve tí, ktorí sa verejne prejavujú. Veď kultúra, a samozrejme identita, sú zakotvené najviac práve v jazyku, v skúsenostiach ktoré ten jazyk v sebe nasedimentoval. Mňa osobne Slováci, ktorí pri pive búchajú päsťou do stola a vykrikujú „ja som Slovák!" iba poburujú. Veď je to asi jediná veta, ktorú správne po slovensky vysloviť dokážu.

(Úcta každému, tzv. menšinová zľava – žiadnemu. Na prvom mieste ju neudeľujem sebe a za každú chybu a nezrovnalosť sa ospravedlňujem. A hanbím, samozrejme.)

 

S úctou,

Zoroslav Spevák.

 

P.s. Na odľahčenie celkovej situácie, dvom nemenovaným autorom, ktorých som urazil tým, že som ich usvedčil z nedostatočnej znalosti pádov v slovenskom jazyku (inak vyštudovaným slovenčinárom) venujem túto motivačnú básničku.

 

Zoroslav Jesenský:

Pády z lekváru a marmelády

NOMINATÍV: Slivka.
GENITÍV: Zo slivky.
DATÍV: Mne.
AKUZATÍV: Vidím lekvár.
VOKATÍV: Ó, môj milý lekvár!
LOKÁL: V špajze. V zaváracom pohári.
INŠTRUMENTÁL: Sám, s mojim milým lekvárom!
LÍZATÍV: Vylízal som pohár dočistučka, ani ho umývať netreba.

 

Mama bude na mňa zasa hrdá.

 

Komentárov  

+1 #8 h.b.p. 2016-04-16 16:50
Anyway, Mr Singer - Хепи брздеј то јуу / и, не трпај прст у струју ! /....
Nahlásiť administrátorovi
+1 #7 RE: PÁDY Z LEKVÁRU...Zuzana 2016-04-16 14:01
Áno, gramatika moja milá, máte pravdu. ten dĺžeň tam nemal byť - oprávam: nemohla som uveriť svojim očiam. Ďakujem za poznámku . Toto je skutočne dobrá diskusia. Prosím, pokojne pokračujte, baví ma to...
Nahlásiť administrátorovi
-3 #6 pád DO lekvárup. 2016-04-15 22:41
A horliví a pilní ( a vyzerá aj nevyužití ?) slovenskí gramatici by nemohli vymyslieť aj slovenskú maliarsku gramatiku ? Preveľa sa tu "farbí" ( a závisť privodí ?) ?! / Móž myslieť; - maliar insitný a kupec - naivný ? /
Nahlásiť administrátorovi
+3 #5 RE: PÁDY Z LEKVÁRU...gramatika moja milá 2016-04-15 10:19
Keď tu už trochu aj o gramatike, tak znova ten chudák dĺžeň:
- keď ide o datív, tak je tam v zámene krátke i: mojim, svojim ("nemohla som veriť svojim očiam", Zuzana)
- keď ide o inštrumentál, tak tam je už potom dĺžeň: s mojím, so svojím (teda, aj v básni má byť "s mojím milým...")
Nič v zlom. Možno, reku, niekomu sa raz zíde... :)
Aha, aj ešte tomu sympatickému jazykovému džihadistovi: pred interpunkčnými znamienkami (., !, ?, :, ...) sa medzera nekladie.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #4 RE: PÁDY Z LEKVÁRU...Zuzana 2016-04-15 08:40
Vážený pán Pavel,
téma tejto diskúsie je verejné a úradné používanie spisovnej slovenčiny u vojvodinských Slovákov a jej úmyslom nie je porovnávanie sa a zhenodnocovanie alebo urážanie žiadnej osoby. Výsmešný tón v komentároch je len ozvenou tónu z iniciálneho textu. Veď s pánom Spevákom si inak veľmi dobre rozumieme, aj na textuálnej aj na kontextuálnej úrovni.

Chcela by som na túto tému napísať ešte jednu poznámku.

Na letáku politickej strany Slováci vpred píše takto: "Kanidát za odborníka" - čo je neprípustné, lebo v slovenčine má slovo "odborník" úplne iný význam a predložka "za" tiež. Ak sa chceme vyjadrovať spisovne (síce v rámcoch zaužívanej terminológie v nás) na letáčiku musí písať takto: kandidát na výborníka do zhromaždenia...

Srdečne Vás pozdravujem a z anonymity vystúpim až keď padnú všetky masky.

Vašu ponuku chápem ako predvolebný sľub a teším sa na budúcu spoluprácu.
Nahlásiť administrátorovi
-3 #3 KonkursPavel 2016-04-14 22:43
Zuzana alebo Cigánočka,
Vás si rád zoberiem za osobnú asistentku ihneď po voľbách. Len najprv musíte vystúpiť z anonymity a predstaviť sa aby som vedel kto je taká nebojácna šikulka, ktorá sa chce porovnávať s veličinou akou je prof. Dr. Zoroslav Spevák.
Nahlásiť administrátorovi
+3 #2 začína ma to baviťZuzana 2016-04-14 13:54
Ahoj pán Spevák, už sme starí známi.

najprv som sa potešila správe, že v Kultúrnom stredisku v Kysáči oslávia Vaše 60. narodeniny, ale potom som si všimla, že Vám akademický titul dr. napísali s malým písmenom a nemohla som uveriť svojím očiam. Veď je to vonkoncom neprimerané, nielen preto že je gramaticky nesprávne, ale sa nehodí k veličine... ale však nechcela by som znieť urážlive...

Na tom istom letáčiku by museli pripísať bodku za poradovou číslicou 19.

V článku, pod ktorým pripisujem komentár, inštrumenál jednotného čísla zámena môj je už trápny (keď sa chyba opakuje, zdá sa, že nejde o preklep).

Nakoniec s chuťou zacitujem Váš text: "...budovať jazykové štandardy musia práve tí, ktorí sa verejne prejavujú..."
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 džihadisti jazyka ...p 2016-04-14 11:38
to. Mr Singer - Chásoňský ....

Zhovárajú sa dvaja špičkoví slovenčinári - jazykovedci : - " Všetci sú v slovenčine - "negramotní" okrem teba a mňa ! Vskutku... vzhľadom aj na teba, tiež som si nie celkom istý.... " .... ?!
" ňiprofesionálni" Slovák
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články