Kulpínska kuchárka

Ako voliť?

V nedeľu v Srbsku budú republikové, pokrajinské a obecné voľby. Znamená, voliči dostanú tri súhrnné listiny, na ktorých okrúžkujú poradové číslo listiny, ktorá sa im najviac pozdáva. V niektorých miestnych spoločenstvách (napríklad aj v Kulpíne) sa paralelne uskutočnia aj voľby do miestneho spoločenstva, tam teda voliči budú vypĺňať aj štvrtú listinu. Mnohí sme z toho všetkého zmýlení a v tak veľkej ponuke politických strán a kandidátov sa nevieme zorientovať. Pri rozhodovaní treba však mať na zreteli, že sú lokálne voľby pre každé jednotlivé prostredie veľmi dôležité. Na tie najviac môžeme aj vplývať a práve preto sa o nich treba čo najviac informovať. Do lokálneho parlamentu si podľa možnosti treba zvoliť schopných, usilovných a poctivých, bez ohľadu ktorej politickej opcii prislúchajú. V lokálnych prostrediach poznáme jednotlivých kandidátov, preto si treba dobre naštudovať jednotlivé volebné listiny. Ponúkame linky na ich zoznam v prostrediach, kde žijú Slováci a stručný prehľad listín v republikových a pokrajinských voľbách, kde sú kandidáti Slováci.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Keď ide o REPUBLIKOVÝ PARLAMENT, úhrne je schválených 20 volebných listín. V parlamente Srbska, v nasledujúcom štvorročnom období, pravdepodobne nebudeme mať žiadneho Slováka. Najvyššie umiestnený, s minimálnou šancou, je Ján Paul z Padiny, ktorý sa nachádza na vysokom štvrtom mieste menšinovej kandidačnej listiny pod číslom 19 Zelená strana (registrovaná je ako slovenská politická strana: http://www.rik.parlament.gov.rs/latinica/linkovi-politicke-stranke.php).

Zelená strana je teda menšinová a má 106 kandidátov, z čoho 15 Slovákov. Keďže je menšinová, má šancu stať sa parlamentnou, čiže prekročiť cenzus, ktorý je pre menšinové strany značne nižší, predsa je však takmer iluzórne očakávať, že sa republikovými poslancami stanú najmenej štyria jej kandidáti.

Najvyššie umiestnení v Zelenej strane sú:
4. Ján Paul, Padina
13. Anna Boldocká Ilićová, Báčsky Petrovec
18. Michal Baláž, Stará Pazova
23. Ľubor Stupavský, Nový Sad
26. Katarína Petrášová, Padina

Všetky volebné listiny a jednotlivých kandidátov na poslancov do republikového zhromaždenia si možno potrieť TU:
http://www.rik.parlament.gov.rs/izbori-za-narodne-poslanike-2016-izborne-liste.php

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Keď ide o POKRAJINSKÝ PARLAMENT, úhrne je schválených 15 volebných listín. Do vojvodinského parlamentu sa iste dostane Anna Tomanová-Makanová z listiny číslo 2 a pomerne veľkú šancu má aj Pavel Surový z Kysáča, ktorý sa nachádza na listine číslo 1. Určitú šancu stať sa pokrajinským poslancom má aj Jaroslav Popović z Báčskeho Petrovca, ktorý je na siedmom mieste listiny číslo 8, Michal Baláž zo Starej Pazovy, ktorý je na piatom mieste na listine číslo 11 a Miroslav Krišan z Kovačice, ktorý je na 16 mieste listiny číslo 2.

Ako v republikových tak aj v pokrajinských voľbách, listinu číslo 1 tvorí koalícia vedená SNS-Aleksandar Vučić a na tejto listine, na 33. mieste je Pavel Surový, predseda politickej strany Slováci vpred!

Listinu číslo 2. tvorí koalícia DS, DSHV, NOVA, Zelení - Dr. Bojan Pajtić. Na tejto listine je niekoľko Slovákov. V čele listiny je Miroslav Vasin, druhá je Anna Tomanová-Makanová a na 16. mieste je Miroslav Krišan z Kovačice. Ďalej, až na 52. mieste je Pavel Marčok z Báčskeho Petrovca a na 69. mieste je Martin Zloch (Kovačica),.

Na listine pod číslom 3, ktorú podpisuje Ivica Dačić a tvorí ju koalícia SPS, JS a skupina občanov GGPPS najvyššie umiestnený, na pozícii 37 je Miroslav Čeman z Kulpína.

Na listine číslo 4 v čele s Nenadom Čankom sú síce niekoľkí Slováci, avšak umiestnili sa veľmi nízko, popod poradové číslo 40.

Na listine číslo 8 Boris Tadić a Čedomir Jovanović – pomerne vysoko umiestnený je Jaroslav Popović z Báčskeho Petrovca, nachádza sa na pozícii číslo 7.

Na listine číslo 11 Zelenej strany Michal Baláž sa umiestnil na piate miesto, Anna Boldocká- Ilićová je o dve miesta nižšie a na 10. mieste je Ján Paul z Padiny.

Listina číslo 14 Vojvodinská tolerancia má najvyššie umiestneného Slováka na pozícii číslo 20, ním je Pavel Danko z Kulpína.

Všetky volebné listiny a jednotlivých kandidátov na poslancov do pokrajinského zhromaždenia si možno potrieť TU:
http://pik.skupstinavojvodine.gov.rs/Strana?s=izborneliste&i=2016

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Keď ide o OBECNÉ PARLAMENTY, súhrnné volebné listiny a všetkých kandidátov v jednotlivých našich prostrediach, možno nájsť TU:

V Obci Báčsky Petrovec 10 volebných listín:
http://www.backipetrovac.rs/dokumenta/sluzbeni-list/slist-6-2016.pdf

V Obci Kovačici 7 volebných obecných listín:
http://kovacica.org/download/sluzbeni-list-br-9-2016/?wpdmdl=4173

V Obci Stará Pazova 10 volebných listín:
http://www.starapazova.rs/rs/lokalna-samouprava/izbori-2016-2.html

V Obci Báčska Palanka 12 listín:
http://www.backapalanka.rs/images/pdf/sluzbeni_list/2016/Slist-broj8.pdf

Obec Báč má 9 volebných listín:
http://www.bac.rs/sites/default/files/izbori%202016/zbirna_izborna_lista_kanidata_za_odbornike.pdf

V Obci Nový Sad je 16 listín:
http://www.skupstinans.rs/latinica/gik2016/izborne-liste

V Obci Alibunar je 8 listín:
http://alibunar.org.rs/next/images/Files/ZBIRNA_LISTA.pdf

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #9 voly byn. kohút 2016-04-21 21:12
voľakedy:
Voly by ťahali, na voľby -nedbali
a potom :
Dnes sa všade pchajú, voľby forsírujú
/ fotelky nad jarmá ,maľuvané majú / ?
Nahlásiť administrátorovi
+2 #8 listkoleso 2016-04-21 15:45
vážená redakcia, mám otázku: ak teraz ja ako anonym napíšem Otvorený list Anne TOMANOVEJ MAKANOVEJ tak ho zverejníte??? List bude výstižný a argumentovaný...
Nahlásiť administrátorovi
-1 #7 Rozumne.krivak 2016-04-21 12:37
Ja budem volit na lokale v Petrovci čislo 6 - Jan PAVLIS, - odporucam. Dobry clovek a sportovec.
Na volbach do APV a RS este vaham, ale ak chceme byt "v hre" asi 1 a 1.
Nahlásiť administrátorovi
0 #6 Nova doba, novy ludiamegy 2016-04-21 11:43
My sme videli ako roky rokuce pracuje Anna Tomanova Makanova- Ona vždy veľa sľubovala (aj mojmu otckovi slubila že vybavi štipendium, ale slub bol "predvolebny"), a spravidla nič nevybavila tak ju s právom jej vlastní straníci nazvali "sľubotechna"...Z toho dôvodu, že nebola dobrá pre komunitu ani z pozície podpredsedníčky Skupštiny Vojvodiny ani z pozície predsedníčk NRSNM. Preto chápem voličov, že jej už neodovzdajú hlas. Voliči sú pánmi svojej suverenity a zrejme vedia koho áno resp. kohu určite krúžkovať nebudú. Ja svoj hlas dam niekomu inemu. Novej tvari, ktora slubuje transparentnost a nie utajovanie skutočnosti...
Nahlásiť administrátorovi
+4 #5 Pravda naroduJan M. 2016-04-21 10:43
Pravda narodu Dr. Ana Boldocki Ilic rekorderka v prezliekani kabatov. Prvo v Demokratskej stranke, potom preletela k Vilimu z pilnice Stranki vojvodjanskih slovakov, potom k naprednjakom v SNS ju nechceli, potom dovena s Karlom k poprednim Surovi ked videl kto sa a co sa vikuriv ich a teras do parlamntnej Slovenskej strany a do Zelenej stranki. A keri kabat oblecies po volbach DS Bohusov?
Nahlásiť administrátorovi
+2 #4 Lubor rekorderNiekto z davu 2016-04-21 10:18
Lubor Stupavsky je človek ktory meni politicke strany ako ponožky podobne ako Mišo Čiki, uvediem priklad:
Lubor bol najprv v LSV
potom migroval do SVS k Styčkovi
odtial odišiel k Jan Paulovi do Slovenskej strany
a odtial čuduj sa svete do SNS
teraz prekvapivo je na listine akejsi Zelenej strany ????
V obdobi 2010-2016 Lubor Stupavsky zmenil až 5 stran.
Ktora bude šiesta???
Nahlásiť administrátorovi
+1 #3 Transparentnost v praciNiekto z davu 2016-04-21 10:13
Mal by niekto chytit za ruku anu Tomanovu Makanovu a odviest ju k psychiatrovi, a vysvetlit jej, že zostat bez funkcii nie je koniec sveta. Život pojde dalej aj po volbach... A tym očiernovačom zmien v našej spoločnosti odkazujem iba, že alebo ste za transparentnost v praci alebo ste za Anu Tomanovu Makanovu. Bud jedno alebo druhe, lebo jedno druhe vylučuje, ukazala 16 ročna prax v praci....
Nahlásiť administrátorovi
-2 #2 papierGrafik 2016-04-20 23:52
Chcem vediet ak volakto vie alebo probuje zbadat ci sa listini smu dodriapat a hodit do kosa? kto je majitelom papiera? ten co hlasuje ci kto? Vopred dakujem
Nahlásiť administrátorovi
-4 #1 PerspektívaFisher 2016-04-20 22:41
Ja ako občan Srbska, Vojvodiny, pozorovateľ a nestranícky volič som tiež úprimne vydesený z toho, čo sa okolo nás deje lebo máme tuná aj niejaké fakty. Napríklad kto vládol v APV posledné tri či štyri mandáty. Pavel Surový to iste nebol. A výsledky vlády APV vieme dobre, sme chudobný a mládež nám migruje von. Strategický ťah mladej strany Slováci vpred ísť do koalície s najsilnejšou stranou väčšinového národa v Srbsku vyvolal veľkú paniku v tábore okolo Any Tomanovej Makanovej a tým pádom očividne aj v redakcii HLASu LUDU. Osobne, ako som povedal nie som fanúšik nikoho. ale reálne hodnoťme situáciu. To čo už čoskoro príde je že pravdepodobne Slováci vpred sa stanú parlamentnou stranou či sa to páčilo a či nie, a okrem toho budú mať moc. Ako sa to odzrkadlí nevedno, ale je dobre, že budeme mať predstaviteľa cez ktorého budeme môcť vplývať na veci okolo nás. Cez Annu Tomanovú Makanovú sme napríklad vplývať nemohli. lebo tam bol koncept, že ona vybavovala iba stranícke záujmy a plytvala so štátnymi peniazmi.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články