Kulpínska kuchárka

Oslava knihy a knižnice

Oslava sa konala v Knižnici Štefana Homolu v Báčskom Petrovci a pri tej príležitosti vyhlásili výsledky literárno-výtvarnej súťaže detí predškolského veku a žiakov základných škôl a otvorili výstavu najúspešnejších prác. Práce si návštevníci knižnice budú môcť obzrieť do 16. mája 2016.

 

Oslava knihy a knižnice

 

Oslava knihy a knižnice

 

170 rokov svojho pôsobenia a dvojsté výročie narodenia Ľudovíta Štúra Knižnica Štefana Homolu z Báčskeho Petrovca chcela vlani, v roku jubilejnom, zaznamenať netradične, vyhlásením literárnej a výtvarnej súťaže pre deti materských škôl a žiakov základných škôl. Súťaž vyhlásila na viacero tém, aby si deti zvolili tú, ktorá ich najviac baví: Kniha je zázrak!, Kniha náš priateľ, Moja obľúbená kniha, Čo pre mňa znamenajú knihy? Čo sa skrýva za dverami knižnice, Prečo rád/rada chodím do knižnice. Práce svojich zverencov zaslali učiteľky PU Včielka z Petrovca a Kulpína, na súťaž prišli aj práce žiakov základných škôl z Petrovca, Kulpína, Kysáča, Kovačice , Pivnice, ako aj z troch škôl zo Slovenska (Žiar nad Hronom, Plavnice, Šenkvice). Úhrne na súťaž dostali okolo 200 detských prác.

 

Oslava knihy a knižnice

 

Oslava knihy a knižnice

 

Keďže rok 2015 na Slovensku vyhlásili za rok Ľudovíta Štúra, a aj v dejinách petrovskej knižnice sa meno tejto významnej osobnosti na určitý spôsob spomína a je významné pre začiatky pôsobenia Nedeľnej školy petrovskej a v rámci nej aj prvej knižnice, deťom boli ponúknuté aj témy: Slovenčina moja milá alebo Štúr ako kodifikátor slovenčiny.

Zoznam ocenených prác ponúkame TU:

 

Oslava knihy a knižnice

 

Literárne práce si prečítali Viera Benková, poetka a Jarmila Stojimirovićová, riaditeľka knižnice. Daniela Triašková a Irena Lomenová, učiteľky výtvarnej výchovy na ZŠ v Petrovci a riaditeľka knižnice hodnotili výtvarné práce. Zhodli sa, že sú všetky práce hodné chvály.

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články