Kulpínska kuchárka

210 rokov príchodu Slovákov do Padiny

Okrúhle výročia sú udalosťami slávnostnými nielen v živote človeka, ale aj organizácie. Sú vhodnou príležitosťou spomínať, bilancovať, plánovať, ale tiež aj vítanou možnosťou dať o sebe vedieť. Dedina bez dejín je ako strom bez koreňov, ten náš padinský je veľmi košatý, koreňmi rodín poprepletaný po celom svete. Najsilnejšia časť koreňa siaha až do Zvolenskej stolice odkiaľ prišlo pred 210 rokmi okolo 80 rodín, ktoré začali osídľovať Padinu. V tomto roku Padina slávi 210 rokov príchodu prvých Slovákov... je to príležitosť na oslavu všetkých obyvateľov. Už v piatok darček jubilantke prinášajú predstavitelia zo Zvolenskej stolice. Popoludní usporiadajú školu tanca a o 20.00h. v DK Padina predvedú Kuba, s ktorým sa v sobotu predstavia aj v Kovačici.

 

http://www.podpolanec.sk/pages/gallery

 

http://www.podpolanec.sk/pages/gallery

 

V dňoch 10.-12. júna prichádzajú prví gratulanti z tej najsilnejšej časti koreňa nášho stromu dejín zo Zvolenskej stolice, z Detvy zástupcovia Folklórneho súboru Podpoľanec a Divadelného ochotníckeho súboru Stožkár z dedinky Stožok. Predstavia sa nám v piatok o 20.00hod. v DK Padina divadelným predstavením Kubo.

 

Kubo

 

Ochotnícke divadlo Stožkár vzniklo v máji v roku 2012. Tvorí ho kolektív veselých ľudí, ktorých spája záľuba k divadelnej kultúre, umeleckému slovu i ľudovému tancu a piesni. Divákom sa predstavuje Kubo ako obeť zaslepenej túžby jeho najbližších po mamone je veselohra z dedinského prostredia umocnená nádhernou scénou, o ktorú sa postaral pán Bohumeľ zo Stožku. Inscenácia vznikla na motívy Jozefa Hollého. Predstavenie trvá 80 minút. Je humorne ladené so živou hudbou pod vedením Eduarda Melicherčíka. Účinkujúcich je 21, vrátane hudobníkov. Táto hra osloví starších i mladších. V podstate je to taký muzikál - hovorené slovo, tanec, spev. Režijne ju upravili PhDr. Jaroslav Černák a Mgr. Radoslava Búdová. Predstaví sa nám divadelný ochotnícky súbor Stožkár.

Cena vstupenky 200,-RSD.

Ochotnícke divadlo vystúpi v sobotu o 20.00 v DK v Kovačici. V Kovačici organizuje vystúpenie DK a Kokram.

 

http://www.podpolanec.sk/pages/gallery

 

http://www.podpolanec.sk/pages/gallery

 

Ďalším darčekom je Škola tanca s Folklórným súborom Podpoľanec http://www.podpolanec.sk/

Vznik Podpoľanca sa datuje od roku 1975, čiže má za sebou krásne 40. výročie svojho vzniku. Podpoľanec svojou tvrdou prácou v oblasti ľudovej kultúry získal aj mnohé ocenenia ako napríklad : Hlavná cena v súťaži choreografií o cenu M.Senku v Dubnici nad Váhom (r.1995) za choreografiu „ Adamov tanec" Hlavná cena v súťaži choreografií o cenu M.Senku v Dubnici nad Váhom (r.1999) za choreografiu „ Svadba" Laureát celoslovenskej súťaže programových blokov v Liptovskom Hrádku (r.2000) To je len malý útržok z množstva uznania, ktoré FS Podpoľanec oprávnene dostal. V tomto roku sa FS predstaví v Číne. Vstup na školu tanca bezplatne.

Termín: 10.6.2016 o 15.00hod.

Miesto realizácie: Kovačica, Padina

 

http://www.podpolanec.sk/pages/gallery

 

http://www.podpolanec.sk/pages/gallery

 

Dedičstvo našich Otcov zachovaj nám Pane, pod týmto názvom sa uskutočňujú podujatia, ktoré pre Padinčanov už od decembra 2015 pripravujú AERD Padina, DVD požiarnici, Slovenské etno múzeum Petráš a pripojili sa aj KK Padina, Dom kultúry a ďalšie organizácie. Vítaní sú aj všetci tí, čo majú záujem o spoluprácu a prehlbovanie priateľstva, tímovej práce a krásnych zážitkov pre Padinčanov. Do prípravy a realizácie osláv sa zapojila aj Obec Kovačica.

Pozývame všetkých ľudí dobrej vôle na príjemné stretnutie so Slovákmi.

 

Daniela Ďurašová, AERD Padina

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články