Kulpínska kuchárka

IN MEMORIAM – za Elenou Hložanovou

Nájsť správne slová ako informovať o smutnej správe.. Odišla nám Elenka Hložanová... Odišla do špeciálneho neba, tam kde Boh dáva lístky zadarmo... A ešte na začiatku kalendárneho roka sa tešila zo života. Mala veľké plány a NÁDEJ. Pieseň Nádej, za ktorú Elenka napísala text získala I. cenu odbornej poroty a Cenu obecenstva vlani na 35. Festivale slovenskej populárnej hudby Zlatý kľúč v Selenči. Potom však odrazu, 29. januára 2016 sa na jej fb profile objavila prosba, ktorá bola zúfalým písaným výkrikom: "Priatelia, má niekto z vás niekoho známeho, blízkeho na onkológii, rádiológii, presnejšie CT v Kamenici. Potrebujem pomoc. Súrne je..."

 

IN MEMORIAM – za Elenou Hložanovou

 

„Nájsť správne slová ako informovať o smutnej správe.. Odišla nám Elenka Hložanová.. Odišla do špeciálneho neba, tam kde Boh dáva lístky zadarmo.. Tam, kde anjeli cikajú do fontány, kde už nič nebolí, odkiaľ je krásny výhľad aj nadhľad.. Tam, kde sa všetci v jeden deň stretneme.. Elenka bola stálou účastníčkou na seminári Píšeš? Píšem! Bola pri jeho vzniku. Nevynechala ani jeden ročník. Ako sa nám rozrastal seminár, rozrastala sa aj jej tvorba, je chuť tvoriť.. Ako Pirandello hovorí: "Zomrie iba človek, umelec, nástroj tvorby. Jeho výtvor nezomrie nikdy."ĎAKUJEME Elenka, že si nás v mnohom inšpirovala, pohladila, pookriala a žila s chuťou a odhodlaním úprimne a naplno. Jednu z tvojich hier budeme inscenovať na 7. ročníku semináru Píšeš? Píšem! ako úctu a vďaku za TEBA a tvoju dramatickú tvorbu." Napísali organizátori Píšeš? Píšem" - seminára tvorivého dramatického písania.

Divadlo mala v krvi. Snažila sa čo viac preniknúť do jeho tajomstiev, aby tie vedomosti ďalej mohla rozdávať svojim žiakom.

 

IN MEMORIAM – za Elenou Hložanovou

 

Elenkino srdce utíchlo práve v čase najintenzívnejšieho „kvitnutia" na rieke Tisa. Atraktívne turistické podujatie Keď Tisa kvitne, ktoré sa každoročne organizuje v Novom Bečeji, v tomto roku prebieha v dňoch 10-12. júna 2016. Úryvok z divadelnej hry E. Hložanovej: "Ľúbostný ples".

"Raz ročne, v júni, rieka Tisa kvitne. Vtedy desiatok tisíc lariev hmyzu zvaného Tiský kvet, z dna rieky vyplávajú nad vodu. K tomu činu sa na dne, v bahne chystajú tri roky dvadsaťkrát meniac rúcho. Nad vodou sa potom Tiské kvety - motýle hmýria niekoľko hodín v ľúbostnom lete. Zďaleka to vyzerá ako jedna obrovská letná hmla. A v ten istý deň končia svoj život padajúc do vody. Predtým však v rieke zanechávajú ďalšie potomstvo, aby sa o tri roky opäť zjavili nad vodou v znamení lásky." Táto jedinečná udalosť vo svete bola inšpiráciou pre divadelnú inscenáciu Ľúbostný ples.

Odborná porota a Porota obecenstvo na 35. Festivale slovenskej populárnej hudby Zlatý kľúč v Selenči sa vlani zhodli. Skladba Nádej Teodory Šimonovej za ktorú text napísala Elena Hložanová a zaspievala ju Anna Berédiová získala I. cenu odbornej poroty a Cenu obecenstva.

 

 

Elenka bola aj spolupracovníčkou tohto portálu:
http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/7324-po-stvrtykrat-v-pivnici

Vďaka a sláva jej!

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články