Kulpínska kuchárka

Dnes v Kovačici o ceste Srbska do EU

Koncertom Adrieny Bartošovej v koncertnej dvorane Kolarcovej základiny v Belehrade 1. júla 2016 v Srbsku symbolicky označili začiatok slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Džezový koncert speváčky, ktorá má po matke srbský pôvod, bol prvým z celého radu podujatí, ktorými Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade v nasledujúcich šiestich mesiacoch v rámci SK PRES predstaví slovenskú kultúru a umenie publiku vo viacerých mestách v Srbsku. Zastupiteľský úrad SR v Belehrade už dnes v Kovačici zorganizoval stretnutie veľvyslancov členských krajín EU, na ktorom sa zúčastnil i šéf delegácie EU v Srbsku Michael Davenport, ministerka pre európsku integráciu Jadranka Joksimovićová a Tanja Miščevićová, šéfka rokovacieho tímu Srbska s EU.

 

J.E. Dagmar Repčeková (Foto Veľvyslanectvo SR v Belehrade)

 

J.E. Dagmar Repčeková (Foto Veľvyslanectvo SR v Belehrade)

 

Slovenská veľvyslankyňa v našej krajine Dagmar Repčeková na stretnutí podčiarkla, že jej krajina aj doteraz podporovalo politiku rozšírenia EU a v takej orientácii bude pokračovať. Poznamenala však, že Slovenská republika ako predsedajúca krajina, nerozhoduje sama, ale zároveň pripomenula i to, že je Slovensko sprostredkovateľom medzi európskymi inštitúciami a Srbskom.

„Myslím si, že v tom môžeme byť dosť dobrí, lebo chápeme srbskú dušu," povedala Repčeková a dodala, že pre dnešnú schôdzu si zvolili Kovačicu, kde žijú štyri národy: srbský, slovenský, maďarský a rumunský.

 

Príspevok www.rtvok.com:

 

 

Po ukončení stretnutia, vzácni hostia navštívili Galériu insitného umenia, Galériu Babka a rodinu Nemčekovú. Na záver návštevy Kovačičania pre hostí prichystali kultúrno-umelecký program.

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade pozýva aj na ďalšiu ich akciu: Deň otvorených dverí, ktorý bude prebiehať 10. júla 2016 na Bulvári umenia 18 na Novom Belehrade. V ten deň od 10.00 – 15.00h brána Veľvyslanectva bude otvorená pre všetkých návštevníkov a na nádvorí Veľvyslanectva budú vystavené predajné stánky, na ktorých budú prezentované tradičné výrobky Slovákov z jednotlivých našich prostredí.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+2 #1 RE: Dnes v Kovačici o ceste Srbska do EUn.k. 2016-07-08 16:00
.....Vymývanie mozgov

A tak Brusel tvrdí, že európska identita musí byť zakorenená do ľudských myslí. Najlepšie v mladom veku. Na európsku propagandu dáva neuveriteľných 2,4 miliardy eur ročne. Je to viac ako marketingový rozpočet firmy Coca-Cola. Kto je schopný bojovať proti týmto peniazom a proti mase platených pochlebovačov? / Тak píšu na Slovensku : R. Ižip .... A hl. zdokonaľuje - cenzúru ?
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články