Kulpínska kuchárka

Ad infinitum...

...alebo: donekonečna, stále, nekonečne... Divadelná trilógia o ľudstve, ktorú bez jediného slova, už takmer rok pohybom rozpráva staropazovský herecký súbor. V predstavení je pohybom znázornený život, od jeho prapočiatku a do 21. storočia. A stále víťazí. S predstavením zožali mnohé úspechy a najnovšie včera v Trebinji na 59. Festivale festivalov získali štyri zlaté masky: za najlepšie predstavenie, za scénografiu, hudbu a kostýmy.

 

Foto: SD VHV pri SKUS hrdinu Janka Čmelíka

 

Foto: SD VHV pri SKUS hrdinu Janka Čmelíka

 

Na tohtoročnom Festivale festivalov vystúpilo sedem divadelných súborov z piatich štátov bývalej Juhoslávie (Srbska, Bosny i Hercegoviny, Čiernej Hory, Macedónska a Chorvátska). Festival otvorilo predstavenie Ad infinitum v produkcii Slovenského divadla VHV pri SKUS-e hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy.

Včerajším víťazstvom Staropazovčania zopakovali úspech spred troch rokov, kedy predstavenie Babylon na tomto festivale získalo päť zlatých masiek: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/6003-pae-zlatych-masiek-predstaveniu-babylon. Podobne ako za úspech Babylonu, aj za tento včerajší najväčšia zásluha patrí kreatívnej dvojici: režisérovi Miroslavovi Kožíkovi a autorovi originálnej hudby Miroslavovi Bakovi. Scénografia a kostýmy, ktoré navrhla Ivana Baková tiež významne pridávajú k celkovému umeleckému zážitku.

 

Foto: Miralem Čaušević

 

Foto: Miralem Čaušević

 

Ad infinitum zvíťazilo najprv vlani na 46. ročníku prehliadky slovenskej ochotníckej divadelnej tvorby v Srbsku - Divadelný vavrín 2015. Tomuto súboru sa dostala soška NRSNM a tiež aj možnosť účasti na Scénickej žatve v Martine na Slovensku. Ďalej bolo absolútnym víťazom na 54. Stretnutiach amatérskych divadelných súborov Vojvodiny, ktoré prebiehali v máji v Starej Pazove. Ad infinitum získalo i odmenu obecenstva, Miroslav Bako získal cenu za najúspešnejšiu autorskú hudbu, Miroslav Kožík bol vyhlásený za najlepšieho režiséra a predstaveniu sa dostala aj cena za vizuálny dizajn. Z pokrajinských stretnutí cesta viedla na republikový festival v Kule, odkiaľ si staropazovský súbor odniesol druhú cenu.

Toto predstavenie si v nedeľu 7. augusta 2016 budú môcť pozrieť aj návštevníci Slovenských národných slávností.

 

Hudba z predstavenia TU:

 

 

O predstavení TU:

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články