Kulpínska kuchárka

Prvý deň kulpínskych osláv

Posledný júlový víkend tradične patrí Kulpínu. Dnes a zajtra naša dedina oslavuje Deň Kulpína a súčasne prebiehajú aj Predslávnosťové dni v Kulpíne (PDvK) a Svadba voľakedy a dnes.

 

Prvý deň kulpínskych osláv

 

Oslavy sa začali ráno na rybárskej chate Zubáč, kde súťažili pionieri v love rýb na plavák. Okrem rybolovu žiaci propagovali aj jazdu na bicykloch a v popoludňajších hodinách predvádzali svoje schopnosti na školských ihriskách. Módna prehliadka svadobných šiat a Тоrtiáda tradične upútali veľkú pozornosť V Spolku kulpínskych žien je nainštalovaná výstava Svadobná výbava a na tému svadby upravili svoje stánky aj spolky žien z rôznych prostredí, ktoré dnes zavítali do Kulpína. Mládežnícke združenie Terra predstavilo projekt Chceme vedieť, preto čítame... ktorým ponúkajú knihy na čítanie a zároveň vyzývajú darovať knihy do ich knižnice. Výtvarná skupina КЕBY sa prezentovala so svojou najnovšou tvorbou.

 

Prvý deň kulpínskych osláv

 

V sieni Poľnohospodárskeho múzea podvečer usporiadali slávnostné zasadnutie Rady MS Kulpín s prezentáciou publikácie Kulpin via Riečka a naopak – 10 rokov krásneho priateľstva, na ktorom sa zúčastnila aj delegácia partnerského mesta Riečka.

Gala koncert prebiehal v parku Poľnohospodárskeho múzea. Vystúpili SKUS Hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy, SKUS Jednota z Hložian a KUS Metropolitu Stefana Stratimirovića z Kulpínu. Po ukončení gala koncertu javisko patrilo novosadskej skupine SPECTRUM.

 

Prvý deň kulpínskych osláv

 

Kulpínske oslavy pokračujú aj zajtra, kedy bude športový ale aj duchovný deň. Súťažiť budú poľovníci, šachisti a futbalisti a zaplánovaná je aj demonštrácia silového športu a kick boxu. Kulpínske oslavy zajtra podvečer uzavrie chrámový koncert domáceho cirkevného spevokolu a obecného zboru Credimus.

Našu fotogalériu náhradne doplníme fotografiami z kulpínskych osláv vo vysokom rozlíšení.

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články