Kulpínska kuchárka

Práce v minulosti v našich osadách

V Báčskom Petrovci, v priestoroch Združenia petrovských žien sa uskutočnilo prvé podujatie tohtoročných Slovenských národných slávností. Na ňom ženské združenia z našich slovenských dedín predstavili Práce v minulosti v našich osadách. Pradenie, druganie a česanie konôp, varenie mydla, pranie vlny, opštrikávanie paňťuškov, šitie sukieň, páračky, príprava rezancov... – tieto a ďalšie expozície si budú môcť obzrieť aj návštevníci tohtoročných SNS a nazrieť tak do histórie, kultúry a tradície našich slovenských osád.

 

Práce v minulosti v našich osadách

 

Prítomných privítala predsedníčka Asociácie slovenských spolkov žien (ASSŽ) Vierka Miškovicová a potom i predsedníčka petrovských žien Mária Gašparovská. Na príprave programu sa podieľali: Anna Hansmanová a členky Spolku petrovských žien , Spolku žien Padina , Spolku žien Slovenka Hložany, Aktívu žien pri SKOS Šafárik Dobanovce, Spolku žien Ruža z Aradáča, Spolku žien pri SKUS H. J. Čmelíka Stará Pazova, Spolku žien Pivnica a rodina Súdiová zo Selenče. Prihovorila sa aj J.E. Dagmar Repčeková, veľvyslankyňa SR v Belehrade, Anna Tomanová-Makanová, predsedníčka NRSNM a Srđan Simić, predseda Báčskopetrovskej obce.

 

Práce v minulosti v našich osadách

 

V ústrety SNS v Spolku petrovských žien otvorili spoločnú výstavu Asociácie slovenských spolkov žien, ktorá oslavuje 10-ročnicu pôsobenia. Na výstave zabudnuté práce zo svojich prosredí do Petrovca priniesli: kysáčske spolkárky ukázali ako sa voľakedy drugali konope na pokrovce, Spolok žien Slovenka Hložany pripravil ukážku varenia mydla, Spolok žien Ruža z Aradáča prania vlny na Tise, Spolok žien Matkino srdce Laliť a Spolok žien pri SKOS Detvan Vojlovica priblížil prípravu rezancov, Spolok žien pri MOMS Báčska Palanka ručné práce, Spolok žien Pivnica pranie, Etnografická odbočka pri MOMS Selenča a Spolok petrovských žien pradenie, Aktív žien Silbaš pradenie priadze a povesien, Spolok žien pri SKUS Hrdinu Janka Čmelíka Stará Pazova opštrikávanie panťuškov, Spolok kulpínských žien šitie sukieň na šijacom stroji, Spolok Žien Padina páračky, Spolok žien Kovačica česanie konopí...

Fotoobjektívom sme zaznamenali túto udalosť a fotografie ponúkame v našej Fotogalérii TU:
http://www.kulpin.net/galeria/category/52-31-jul-nedela

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články