Kulpínska kuchárka

V diaspóre dva milióny Slovákov

Predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí Vladimír Skalský pravidelne navštevuje Slovákov v diaspóre. Do Báčskeho Petrovca na Slovenské národné slávnosti pravidelne prichádza. Na týchto posledných sa tiež zúčastnil a vo svojich príhovoroch na matičnom zasadnutí ako aj na otváraní výstavy o jubileu divadla hovoril aj o krajanskom svete a jeho potrebách. Pre tých, čo nemali možnosť vypočuť si tie príhovory ponúkame rozhovor odvysielaný na tv.teraz.sk. S Vladimírom Skalským sa zhováral zahraničnopolitický analytik a bývalý minister zahraničných vecí Pavol Demeš.

http://tv.teraz.sk/svet-tu-a-teraz/160832-002-029_svet_tat_20160808x4nqtu7/8334/

Bratislava 10. augusta (TABLET.TV). Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je Vladimír Skalský, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí.
- ,,Dva milióny osôb slovenského pôvodu žijú vo svete, najviac v Spojených štátoch amerických a v Českej republike," uviedol Vladimír Skalský, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí.

Združenie zastupujúce všetkých ľudí slovenského pôvodu, ktorí žijú za hranicami Slovenska, vzniklo v roku 2002 a dnes má viac ako sto členských organizácií v 24 krajinách na všetkých kontinentoch, okrem Antarktídy a Afriky.

Skalský v relácii uviedol, že dôvodov, prečo Slováci v minulosti migrovali do zahraničia, bolo niekoľko. Niektorí odchádzali ešte pred tristo rokmi na miesta, ktoré boli v tom čase ľudoprázdne po vyhnaní Turkov – územie dnešného Maďarska, Srbska, Rumunska a Chorvátska. Ľudia odchádzali aj v rámci ekonomickej migrácie na konci 19. storočia do USA, Kanady alebo Južnej Ameriky. Ďalšie emigračné vlny boli tesne pred druhou svetovou vojnou, počas nej i po jej skončení, po roku 1968 a masívne Slováci odchádzajú aj dnes. Nejde však o emigráciu, ale o využívanie práva na voľný pohyb osôb v rámci európskej únie, uviedol Skalský.

Zo Slovenska v súčasnosti odchádzajú najmä mladí ľudia. Ich motiváciou je pracovná skúsenosť v zahraničí alebo jazyk. Dôvodom, prečo sa vracajú naspäť, sú ich vlastné deti, ktoré chcú naučiť po slovensky.

"Svetové združenie Slovákov v zahraničí je striktne nestranícka organizácia otvorená každej spolupráci," informoval v relácii Skalský. Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz s moderátorom Pavlom Demešom a dozviete sa, s akými inštitúciami združenie spolupracuje a aké podujatia pre Slovákov v zahraničí pripravuje.

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články