Kulpínska kuchárka

Gróf Hadík

V rámci projektu Gróf Hadík – život a jeho dielo v roku 2015 boli realizované výskumno-bádateľské a čiastočne konzervátorsko-reštaurátorské práce na obraze – portréte grófa Hadíka a na jednom predmete úžitkového umenia – originálnom Hadíkovom klobúku. Ide o viacročný multidisciplinárny projekt o živote a diele cisárskeho maršala grófa Andreja Hadíka (1710 – 1790), výnimočnej osobnosti Habsburskej monarchie, vojvodcovi a futockom grófovi (k futockému panstvu patrili i slovenské osady – Petrovec a Hložany), ktorého dlhá a bohatá kariéra v týchto končinách nie je nadostač preskúmaná a známa. Projekt sa začal z iniciatívy prof. Dr. Jána Kišgeciho a Združenia pre muzeálne agrárne dedičstvo z Kulpína. Začiatočné finančné prostriedky zabezpečil Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

 

Kniha vyšla dvojrečovo

 

Kniha vyšla dvojrečovo

 

O projekte prednedávnom vydali aj knižku, ktorej vydavateľom je Združenia pre muzeálne agrárne dedičstvo z Kulpína – toto je jeho prvá publikácia. Združenie existuje od roku 2011 a jeho členmi sú prevažne odborníci, ktorí v roku 1993 stáli aj pri zakladaní Poľnohospodárskeho múzea v Kulpíne. O tom viac TU: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/4530-mame-i-nemame-ponohospodarske-muzeum-v-kulpine

Združenie pre muzeálne agrárne dedičstvo by však malo byť iba prechodným riešením na ceste k založeniu staronovej samostatnej kultúrnej múzejnej inštitúcie „Poľnohospodárske múzeum v Kulpíne". Prednedávnom v jeho priestoroch členovia združenia vedení Jánom Kišgecim nainštalovali výstavu z dejín pestovania kukurice. O výstave viac TU: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/9325-z-dejin-pestovania-kukurice

 

Klobúk Andreja Hadíka

 

Klobúk Andreja Hadíka

 

Združenie pre muzeálne agrárne dedičstvo si postupne získalo i ďalších podporovateľov. Do projektu o grófovi Hadíkovi sa zapojil aj Pokrajinský ústav pre ochranu kultúrnych pamiatok a Technologická fakulta Univerzity v Novom Sade. V nasledujúcom období tím expertov vykoná obsiahly a systematický výskum archívnych a písaných materiálov o tomto Slovákovi, ktorý sa neskôr stal hlavným veliteľom rakúskej armády a ministrom obrany rakúskeho cisárstva.

 

Obraz Andreja Hadíka bol reštaurovaný vďaka podpore zo Slovenska

 

Obraz Andreja Hadíka bol reštaurovaný vďaka podpore zo Slovenska

 

Obraz Andreja Hadíka bol reštaurovaný vďaka podpore zo Slovenska

 

Slovensko prvé podporilo projekt o Hadíkovi. V roku 2014 delegácia Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí vedená vtedajším predsedom Igorom Furdíkom, navštívila Futog a areál rímskokatolíckeho kostola, kde je Andrej Hadík pochovaný spolu s manželkou a dcérou. Predstavitelia zo Slovenska ponúkli vtedy prostriedky na reštauráciu veľkého obrazu, portrétu grófa Andreja Hadíka, ako aj reštaurovanie jeho maršalského klobúka.

Portrét grófa Hadíka vznikol v roku 1764 v jeho strednom veku po získaní vysokého vyznamenania – Radu veľkokríža Márie Terézie a k vyznamenaniu patril i titul grófa a veľké Futocké panstvo, pod ktoré patrili i slovenské osady – Petrovec a Hložany.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 RE: Gróf HadíkAnna 2016-08-21 13:33
Kde sa moye kupit kniha
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články