Kulpínska kuchárka

Svetozár Hurban Vajanský

Matica slovenská vlani vyhlásila rok 2016 za Rok Svetozára Hurbana Vajanského. Slávnostné zasadnutie Predsedníctva MS sa konalo včera v Martine, presne v deň stého výročia Vajanského úmrtia. Na tomto zasadnutí si matičiari a ich hostia z domova i zo zahraničia okrem iného pripomenuli aktuálne 150. výročie úmrtia Karola Kuzmányho (zomrel 14. 8. 1866 v Turčianskych Tepliciach) a vyhlásili rok 2017 za Rok Jozefa Miloslava Hurbana. V budúcom roku si pripomenieme 200 rokov od narodenia tejto výnimočnej osobnosti slovenských národných dejín. Na včerajšom slávnostnom zasadnutí odhalili busty Svetozára Hurbana Vajanského a Štefana Furdeka.

Viac o včerajšom matičnom zasadnutí TU:
http://matica.sk/news/2016/08/slavnostne-zasadnutie-predsednictva-ms-vernisaz-vystavy-odhalenie-bust/

Pred sto rokmi, ráno 17. augusta 1916 v horváthovskom dome v Martine posledný raz vydýchol výrazný slovenský spisovateľ, publicista a politik Svetozár Hurban Vajanský. Skonal potichu uprostred hromobitnej prvej svetovej vojny. Nebolo mu dopriate, aby sa dočkal slobodného Slovenska, za ktoré bojoval nielen ostrým perom.

„Rátame hodiny, kedy už budeme s naším milým väzňom," píše v liste v máji 1893 rodine do Starej Pazovy vo Vojvodine Ida Hurbanová, Vajanského žena, aj o tom, ako s dcérou Vierou a so synom Vladimírom nastupujú na rýchlik. „Milý môj!" informuje zase manžela o pocitoch mladej rodiny, „Deti sú už celé zjašené. Viera hovorí, že ona ani nevedela, že sa tak tešiť vie!" Vajanský si vtedy odpykával ročný trest v segedínskom žalári.

Rodina vtedy častejšie prežívala krušné časy v odlúčení od manžela a otca, ktorý navyše aj často cestoval do zahraničia. Ale zvládala to hrdinsky. Napriek tomu, že väznenie v Segedíne bolo prvé, najdlhšie a najtvrdšie. „Je to tu strašne prísno a neľudsky. Um hlivie," uvádza Vajanský v liste zo 6. marca 1894. Ešteže Stará Pazova, kde vtedy žili jeho dvaja bratia i s matkou, nebola až tak ďaleko.

Celkom iné pomery vládli vo väznici v Banskej Bystrici, kde mu spolu s ďalšími dvoma desiatkami odsúdených národovcov na prelome rokov 1900 a 1901 odmeriavali šesťmesačný trest.

Viac sa možno dočítať TU:
http://zurnal.pravda.sk/portret/clanok/402266-svetozar-hurban-vajansky-narodovec-trikrat-sudne-trestany/

TVMatica vysiela video príspevky cez youtube.

O Vajanskom si možno pozrieť príspevok matičnej televízie TU:

 

 

Zo Slovenských národných slávností v Báčskom Petrovci príspevok je TU:

 

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články