Kulpínska kuchárka

150 rokov divadla v Petrovci

Pri príležitosti osláv 150. výročia slovenského divadla vo Vojvodine, predseda pokrajinskej vlády Igor Mirović včera večer otvoril divadelné slávnosti v Petrovec. Podčiarkol, že toto jubileum prevyšuje význam lokálnych kultúrnych hodnôt, a má výrazný kultúrny charakter jubilea v oveľa širšom kontexte. Lebo, prvá divadelná skupina Srbov, "Amatérske divadlo", vznikla v roku 1838 v Novom Sade a prvé divadelné predstavenie – Starého vozku Petra – IIIvojvodinskí Slováci hrali už 27. 08. 1866 v Petrovec. Povedal pokrajinský premiér a vyjadril svoj hlboký rešpekt pre všetkých divadelných horlivcov, ktorí investovali a investujú svoj čas, energiu, úsilie a odborné znalosti, aby na divadelných doskách vytvárali nové hodnoty, ktoré nás privádzajú bližšie k sebe a ktoré nás obojstranne obohacujú.

 

http://www.vojvodina.gov.rs

 

http://www.vojvodina.gov.rs

 

Ceremónia sa konala na gymnáziu Jána Kollára a na nej sa zúčastnili najvyšší predstavitelia vojvodinských Slovákov a obecného vedenia, ako aj predstavitelia slovenského veľvyslanectva, pokrajinského verejnoprávneho servisu RTV, herci a početní hostia. Vojvodinská rádio-televízia má úlohu zachovávať tradíciu rozličností – v mene hlavného organizátora akadémie povedal hlavný a zodpovedný redaktor druhého programu Atila Marton, ktorý svoj príhovor prečítal najprv po slovensky a potom aj v srbčine.

 

 

Program moderovali herci Anna Stanivuková a Miroslav Babiak a v ňom účinkovali niekdajší a terajší herci: Anna Tomanová-Makanová, Katarína Melegová-Melichová, Milina Florianová, Ondrej Brna, Vladislava Fekete a ďalší.

Autormi scenára akadémie boli Annamária Boldocká-Grbićová a Ján Čani. Slávnostná akadémia bola venovaná oslave poldruha storočia divadelných predstavení v Petrovci - prvé predstavenie sa hralo v roku 1866.

 

http://www.vojvodina.gov.rs

 

http://www.vojvodina.gov.rs

 

Ústredné oslavy divadla v Petrovci sa začali v piatok a potrvajú počas celého víkendu.

Dnešný deň venovaný oslavám 150. výročiu divadla v Petrovci sa začal vo Veľkej sieni Obce Báčsky Petrovec, kde odborné kolokvium Cesta medzi tradičným a moderným usporiadal Divadelný ústav Bratislava. Na ňom sa zúčastnili: Mgr. art. Dušan Bajin, ArtD., Mgr. art. Ján Čáni, ArtD., Katarína Melegová-Melichová, Annamária Boldocká-Grbić, Mgr. art. Vladislava Fekete, ArtD., Mgr. Juliana Beňová a Doc. dr. Milivoje Mlađenović. Moderátor kolokvia doc. PhDr. Michal Babiak, CSc.

V popoludňajších hodinách na terase a nádvorí Divadla VHV bude divadelný happening: Alfred Jarry: Kráľ Ubu – politické zhromaždenie ľudu. Účinkujú herci Divadla VHV. Adaptácia: Ivan Hansman Jesenský.

Sobotňajší program vyvrcholí o 20,00 divadelnou premiérou Slovenského vojvodinského divadla - predlohy autorov B. Kreft – B. A. Lavreňov: Pod baldachýnom. Réžia Ľuboslav Majera, hrajú Ján Častven – Poručík a Zuzana Častvenová – Mariutka.

Pod neformálnym názvom "Medzi tradičným a moderným," program osláv petrovského ale aj slovenského vojvodinského divadla bude pokračovať aj v pondelok v Novom Sade, kde v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov otvoria dokumentačnú výstavu oceňovanej slovenskej kostýmovej výtvarníčky srbského pôvodu Kostýmový svet Marije Havran.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články