Kulpínska kuchárka

Víkend v Kysáči

V Kysáči zajtra usporiadajú dva zvláštne programy: o 19:30 na vedľajších futbalových ihriskách Tatry štartuje Gitariáda Vojvodiny 2016 a v sieni SND o 20,00 MOMS Kysáč ohlasuje ďalšie podujatie: Koncert tradičných ľudových piesní v tradičných ľudových krojoch donských kozákov z Rostova nad Donom, Volnij Don z Ruska a dievčenskej speváckej skupiny Kačurienky zo Slovenskej republiky. Na obe podujatia vstup je voľný.

 

Víkend v Kysáči

 

Na začiatku prvého večera gitariády najprv vystúpia mladé rockové skupiny. Ako zaujímavosť hodno spomenúť, že prvýkrát sa verejnosti predstaví Polyester Jackets, skupina v ktorej náš známy mladý klavirista Marek Stupavský hrá na elektrickej bas gitare a pre ktorú píše texty piesní v angličtine. O 23,00 hodine sa začne koncert skupiny Kerber. V sobotu gitariáda pokračuje o 18,00 hodine vystúpením detskej kapely Music harmony, v pokračovaní na javisko vidu najlepšie bendy z predošlého, tečda piatkového večera a gitariádu uzavrie skupina Crvena jabuka.

 

Víkend v Kysáči

 

Do Kysáča sa gitariáda vrátila vlani, po 40-ročnej prestávke - pred 40 rokmi v Kysáči prebiehala Gitariáda 75.

Rádio-televízia Belehrad vydala z nej gramoplatňu a na jej obálke sa uvádza, že je to prvá oficiálna vojvodinská gitariáda.

Na prvej gitariáde sa zúčastnilo 11 bitových vokálno-inštrumentálnych súborov z Nového Sadu, Starého Bečeja, Báčskeho Petrovca, Báčskej Palanky, Kaća a Kysáča a o rok neskoršie, na druhú, a žiaľ aj poslednú gitariádu, sa prihlásilo až 23 skupín.

Túžba obnoviť festival bola nadostač silná a obnovená gitariáda bola zrealizovaná 11.-ho a 12.-ho septembra roku 2015. Milovníci tohto druhu hudby si pochvaľujú, že sa v začatej práci pokračuje.

A nech sa v tom darí!

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články