Kulpínska kuchárka

Imaginácia slovenskej kovačickej insity

Slovenské národné múzeum v Bratislave v spolupráci s Galériou insitného umenia, Múzeom vojvodinských Slovákov, Slovenským vydavateľským centrom a Svetovým združením Slovákov v zahraničí - SZSZ dnes o 17.00 usporiadalo vernisáž obrazov kovačických insitných maliarov. Táto výstava pre verejnosť bude prístupná od zajtra 10. 11. 2016 do 26. 2. 2017. Výtvarný fenomén kovačickej insity čoskoro bude prezentovaný v Bratislave ešte aj v Národnej banke Slovenska. V období 14. november – 2. december 2016 tam bude nainštalovaná 53. samostatná výstava Pavla Hajka.

 

Ján Glózik (Foto Pavol Demeš)

 

Eva Husáriková (Foto Pavol Demeš)

 

Na dnešnej vernisáži v Slovenskom národnom múzeu boli i dvaja známi umelci z Kovačice - Eva Husáriková a Ján Glózik (Foto Pavol Demeš)

 

„Pre prvých maliarov v Kovačici bolo maľovanie záľubou. Nezaťažení poznatkami o maliarskom umení a remesle kopírovali najmä exotické výjavy z pohľadníc a fotografií. Neskôr prešli k reálnemu zobrazovaniu života a práce vo svojej dedine. Kovačičania si svetovú verejnosť podmanili najmä po výstave Naivni slikari Jugoslavije usporiadanej v Londýne v roku 1961 neskôr vo Viedni, Paríži, Moskve a stali sa pojmom po celom svete." Píše na stránke Slovenského národného múzea, kde sa uvádza, že je výstava Čaro imaginácie - slovenská kovačická insita, nainštalovaná v Sídelnej budove Slovenského národného múzea, Vajanského nábrežie 2, Bratislava.

 

Imaginácia slovenskej kovačickej insity

 

Národná banka Slovenska za spolupráce Národnek banky Srbska a Nadácie Babka Kovačica 14. novembra 2016 o 14.00 h v Národnej banke Slovenska, ul. Imricha Karvaša 1, Bratislava usporiadajú výstavu Pavla Hajka, insitného maliara z Kovačice. Záštitu nad výstavou prevzali: Jozef Makúch, guvernér Národnej banky Slovenska a Jorgovanka Tabaković, guvernérka Národnej banky Srbska. Kurátor výstavy je Pavel Babka, zakladateľ Nadácie Babka Kovačica. Výstava bude sprístupnená do 2. decembra 2016, v pracovné dni, pondelok až piatok, v čase 9.00 h - 16.00 h.

 

Imaginácia slovenskej kovačickej insity

 

O tvorbe Pavla Hajka TU:
http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/5360-erotika-a-myticka-dedina-kovaica-pavla-hajku

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články