Kulpínska kuchárka

IN MEMORIAM – za Zuzanou Čelovskou

Pred zimou chladnou zhasína plameň
Srdca už nemajú, ostal len kameň
Na tvári vyhasla klamlivá bázeň
Prázdnota káže pohrebnú kázeň
A vietor – čierny nadýma flór... (Andrej Čelovský)

 

Zuzana Čelovská

 

Vo veku 84 rokov dnes v Novom Sade umrela Zuzana Čelovská, dlhoročná hlásateľka Rádia Nový Sad. „Tridsaťšesť rokov hlásateľskej práce nie je málo. Príjemne bolo povedať radostné, potešujúce správy, ale ťažko bolo oznamovať smutné udalosti – zemetrasenia, záplavy, smrť spolupracovníkov, popredných ľudí, štátnikov. Jedna udalosť ma zvlášť vzrušila. Bolo to roku 1980. Umrel juhoslovanský prezident Josip Broz Tito. Pri oznamovaní tejto smutnej správy hlas mi zlyhal... Myslím, že mi to poslucháči prepáčili." Napísala v autorskom texte zverejnenom v zborníku Na vlnách jubilea Zuzana Čelovská. Aj keď bola roky vo výslužbe, do slovenskej redakcie Rádia Nový Sad pravidelne chodievala. „Do výslužby ma vyprevadili dôstojným spôsobom všetci spolupracovníci, nevyhlo sa slzám, pravdaže, mojim. Opúšťala som, (no nie natrvalo, aj dnes ta chodím) druhý dom, veď tam som strávila viac času ako doma," uviedla na záver článku.

 

IN  MEMORIAM – za Zuzanou Čelovskou

 

IN  MEMORIAM – za Zuzanou Čelovskou

 

Zuzana Čelovská každoročne prichádzala do rádia. A to nielen na stretnutia penzistov a v Deň rádia, ale neraz aj bez dôvodu, keď mala čas, jednoducho zavítala, potešila seba a nás. Chcela vedieť čo nového, stretnúť sa s niekdajšími a terajšími pracovníkmi slovenskej redakcie. Vždy povedala: „Počúvam vás." Potom pochválila, poradila, niekedy aj pohanila. Nezazlievali sme jej, veď dobroprajná kritika vedie k vylepšeniu. Vedeli sme, že jej na programe záležalo. Do poslednej chvíle žila s rádiom.

 

V slovenskej redakcii RNS 29. 11. 2015

 

V slovenskej redakcii RNS 29. 11. 2015

 

Zuzana Čelovská, rodená Čapeľová, sa narodila v Báčskom Petrovci 12. októbra 1932. Manžel Andrej, novinár na dôchodku, tiež aj básnik, ju predišiel pred dvomi rokmi. O tom tu: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/7411-in-memoriam-za-andrejom-celovskym. Pochovaná bude vedľa neho, na petrovskom cintoríne.

Len láska zostane,
tá smrť nepozná.
(1 Kor. 13,8)

Milá Zuzka, nech ti je ľahká rodná zem!

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+2 #1 In Memoriam za Zuzanou ČelovskouViera Benka 2016-11-16 11:37
Ach, Zuzka!
Roky letia, koľkokrát si zavítala do Petrovca , občas aj ku mne ale naše rozhovory ktoré sme začali v slovenskej redakcii Rádia Nový sad, pokračovali aj u mňa v mojom petrovskopm domci. Aj o Tvojom Ondrovi, rodine ale najmä kam sa ženie tento svet a ako nám slovenčina ustupuje pred svetom a nárazom iných vetrov...Nech Ti je ľahká petrovská rodná zem!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články