Kulpínska kuchárka

Dni Matice slovenskej v Matici srbskej

Matica srbská, ktorá v tomto roku oslavuje 190 rokov – založená bola roku 1826 a bola prvou slovanskou maticou – a Matica slovenská, ktorá má 153 rokov (založená bola roku 1863) patria k najstarším spoločenským, kultúrnym a vedeckým inštitúciám zameraným na ochranu národnej identity a kultúrneho dedičstva v Európe. Počas svojho pôsobenia úzko spolupracovali, spoločne pôsobili a spoločne vystupovali. Tak je tomu dodnes. A tak dnes v Matici srbskej v Novom Sade štartovali večierky venované hosťom zo Slovenska.

Dnes predstavili slovenského spisovateľa Miroslava Bielika a zajtra a pozajtra sa v Matice srbskej tiež bude hovoriť a spievať aj po slovensky.

 

Dni Matice slovenskej v Matici srbskej

 

Dni Matice slovenskej v Matici srbskej

 

Dni Matice slovenskej v Matici srbskej

 

Na dnešnom večierku venovanom spisovateľovi a zároveň predsedovi Spolku slovenských spisovateľov Miroslavovi Bielikovi o diele tohto významného slovenského literáta, ako aj o spolupráci medzi spisovateľmi zo Srbska a SR hovoril Radomir Andrić, predseda Združenia spisovateľov Srbska. Prihovoril sa aj Miroslav Demák a Martin Prebudila, ktorí sa vo významnej miere podieľajú na upevňovaní tejto spolupráce a sú mostom medzi dvomi združeniami. Títo naši dolnozemskí slovenskí spisovatelia v poslednej dobe preložili niekoľkých významných básnikov do slovenčiny, respektíve srbčiny, okrem iných aj Miroslava Bielika a Radomira Andrića.

 

Dni Matice slovenskej v Matici srbskej

 

Dni Matice slovenskej v Matici srbskej

 

Dni Matice slovenskej v Matici srbskej

 

Miroslav Bielik hovoril o svojej tvorbe, ale aj spoločných projektoch dvoch spisovateľských združení a o spolupráci so Združením spisovateľov Srbska, ktorá sa na potešenie oboch strán výrazne zintenzívňuje. Na večierku sa prihovoril aj profesor teórie literatúry a spisovateľ Ivan Negrišorac.

 

Dni Matice slovenskej v Matici srbskej

 

Dni Matice slovenskej v Matici srbskej

 

Zajtra o 19.h v slávnostnej sieni Matice srbskej v Novom Sade usporiadajú prednášku a výstavu pod názvom Matica slovenská – včera, dnes a zajtra. Okrem hostiteľa prof. Dr. Dragana Stanića, predsedu Matice srbskej, o dejinách a vedeckej a vydavateľskej matičnej činnosti bude hovoriť Marián Tkáč, predseda Matice slovenskej z Martina. Prihovorí sa aj Zuzana Pavelcová, riaditeľka Krajankého múzea Matice slovenskej na Slovensku. Výstava kníh a časopisov z vydavateľskej činnosti Matice slovenskej bude vystavená v predsieni Slávnostnej siene Matice srbskej.

V Galérii Matice srbskej v záverečný deň, 24. novembra o 19. hodine, na počesť hostí zo Slovenska usporiadajú folklórny program pod názvom Zo srbskej kultúrnej klenotnice, v ktorom vystúpia srbský a slovenský súbor: Folklórny súbor Vila a SKC Pavla Jozefa Šafárika z Nového Sadu.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+1 #1 každá česť pre kulpin.netp. 2016-11-23 18:00
Terajšie Dni Matice slovenskej v Matici Srbskej neprebúdzajú pozornosť médií ? Možno tie atribúty "slovenská" a "srbská" nie sú v vhodné v súčasnej ofenzíve proti "nacionalizmu" ? Má nejaký rozdiel pre globalistov to "nacionálne" a "nacionalistické" ? Okrem toho vyhútali aj "nultú" toleranciu. Ani v technike jej niet ?! Lež, čo by nastálo keby technika začala klamať - hoc aj mlčaním, ako sa to niektorým mediam "osladilo" ?
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články