Kulpínska kuchárka

Bogojavljanje, Jovanjdan a Sv. Sava

Podľa starého juliánskeho kalendára včera bolo 1. januára a týmto dňom sa začal rok 2017. Včerajší deň je v pravoslávnom kalendári pomenovaný aj ako Deň obriezky Spasiteľa - Obrezanje Gospodnje; Nova godina. Pravoslávni veriaci o pár dní oslávia ešte aj Zjavenie Pána, Bohozjavenie alebo Bogojavljanje. Zjavenie Pána (Traja králi) alebo Epifánia, je cirkevný sviatok, ktorý kresťania slávi 6. januára. Aj pravoslávni veriaci ho vskutku oslavujú 6. januára, ibaže podľa starého juliánskeho kalendára. Srbská pravoslávna cirkev sa totiž riadi starým kalendárom, ktorý „mešká" za gregoriánskym 13 dní. V rámci sviatku Bohozjavenia sa pripomína premenenie vody na svadbe v Káne a tiež aj verejné zjavenie sa Ježiša ľudstvu a Jeho krst v rieke Jordán. Na počesť tejto udalosti Srbská pravoslávna cirkev 6. januára (19. januára podľa gregoriánskeho kalendára) organizuje plávanie za Cnostným krížom.

 

Kulpínsky pravoslávny chrám: Ikonostas je stena s ikonami, ktorá v pravoslávnom chráme delí časť pre veriacich od svätyne – časti pre kňaza. Ikonostas symbolizuje nebo, miesto prebývania Boha

 

Kulpínsky pravoslávny chrám: Ikonostas je stena s ikonami, ktorá v pravoslávnom chráme delí časť pre veriacich od svätyne – časti pre kňaza. Ikonostas symbolizuje nebo, miesto prebývania Boha

 

Srbská pravoslávna cirkev má v tomto mesiaci ešte niektoré významné sviatky. Po Bohozjavení nasleduje Jovanjdan, Sabor svetog Jovana čiže deň Svätého Jána Krstiteľa. Keďže Ján Krstiteľ zohral významnú úlohu v Zjavení Krista Pána, Pravoslávna cirkev tejto osobnosti cirkevných dejín venovala prvý deň po Zjavení. Ten deň, teda Jovanjdan, mnohé pravoslávne rodiny oslavujú aj svoju rodinnú, čiže „krsnu slavu".

V januári je ešte ďalší veľký pravoslávny sviatok. Je to Svätý Sava, ktorý pripadá na 14. resp. 27. Január. Ten deň je stanovený aj za celoštátnu školskú „slavu". V ten deň na všetkých školách v Srbsku výučba neprebieha, organizujú sa iba rôzne programy, súťaže a zábavy. Žiakom sa tiež ozrejmuje význam Svätého Sávu v dejinách srbského školstva.

Svätý Sava bol prvým srbským archiepiskopom a čelnou osobnosťou v osamostatňovaní Srbskej pravoslávnej cirkvi a tiež aj významným osvietencom, ktorý kládol základy srbského školstva. Vzhľadom na to, že dal veľký prínos i k utváraniu moderného srbského štátu, uctievajú si ho aj štátne inštitúcie.

O Svätom Savovi Miloš Crnjanski v minulom storočí napísal, že bol diplomatom-politikom, cirkevno-štátnym organizátorom, kultúrno-osvetovým tvorcom a spisovateľom. Podľa jeho názoru, v srbských dejinách nejestvuje nič, čo by sa vyrovnalo duchovnej nadstavbe diela Svätého Savu.

 

Kulpínsky pravoslávny chrám

 

Kulpínsky pravoslávny chrám

 

Kulpínsky pravoslávny chrám

 

Kulpínsky pravoslávny chrám

 

Kulpínsky pravoslávny chrám

 

K pravosláviu sa vo svete hlási približne pol miliardy kresťanov. Najpočetnejšou je ruská cirkev a najviac pravoslávnych veriacich je v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, až okolo 200 miliónov. Okrem v Srbsku, Čiernej Hore, Poľsku... pravoslávnych veriacich jesto aj v Česku asi 40 tisíc a na Slovensku vyše 70 tisíc. Nie všetci pravoslávni veriaci používajú však juliánsky kalendár. Gregoriánsky kalendár používajú pravoslávne cirkvi Istanbulu, Alexandrie, Rumunska, Bulharska, Grécka a sýrsko-pravoslávna cirkev, ktoré už oslávili Vianoce v dňoch 24. a 25. decembra.

 

Katarína Pucovská

Foto: Martin Pucovský

 

Komentárov  

0 #1 RE: Bogojavljanje, Jovanjdan a Sv. Savax 2017-01-16 22:29
Zaujímavé, že evanjelický kalendár v niektorých segmentoch "mešká" - pôvodných 10 dní ako to bolo v roku 1582. Napríklad, "Pavla" je 25.januára. / 15 + 10/ A po julianskom je 28.01. / 15 + 13 / "Prep. Pavle Tivejski (Tebánsky) + 341 -342 ....
Ináč v r. 1616, gregoriansky kalenár bol platný v Španielsku. Nie ešte aj v Anglicku aj u iných protestantov atd
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články