Kulpínska kuchárka

IN MEMORIAM – Ján Husárik

Vo veku nedožitých 75 rokov života dnes zomrel známy insitný maliar Ján Husárik. Narodil sa 27. mája 1942 v Padine. V rodisku zakončil základnú školu. Maľovaním sa začal zaoberať roku 1958 a prvú samostatnú výstavu mal o dva roky neskôr v rodnej Padine. Členom Galérie insitného umenia v Kovačici sa stal roku 1968. Bol maliarom svetového mena a našim najviac oceňovaným insitným umelcom, laureátom Oskara za umenie a techniku z talianskeho Milána a držiteľom Radu Francúzskej republiky za medzinárodnú kultúrnu spoluprácu...

 

IN MEMORIAM – Ján Husárik

 

Vystavoval na početných spoločných a samostatných výstavách doma a v zahraničí. Okrem iného samostatné výstavy mal aj vo viacerých nemeckých a talianskych mestách, ale aj v Canberre, Sydney, Melbourne a Kuala Lumpure. Za maliarsku tvorbu sa mu dostali početné ceny a uznania, spomedzi ktorých osobitne treba spomenúť Oskar za umenie a techniku v Miláne (Taliansko, 1977), Strieborný vavrínový veniec so zlatou plaketou v Kazerte (Taliansko, 1978) a Rad Francúzskej republiky za medzinárodnú kultúrnu spoluprácu (Francúzsko, 1985). Bol predsedom Združenia padinských maliarov Smäd.

 

IN MEMORIAM – Ján Husárik

 

IN MEMORIAM – Ján Husárik

 

IN MEMORIAM – Ján Husárik

 

Smäd a nedostatok vody dominovali v maliarskej tvorbe Jána Husárika. Z nich vytvoril univerzálny symbol smädu: telesného, duševného, smädu po láske a šťastnom živote. V minulosti občania Husárikovej rodnej Padiny zápasili s nedostatkom vody a trpeli smädom. Umelec to znázorňoval dopukanou kôrou pôdy, rozbitými džbánmi, sudmi... zobrazoval tiež aj šírku banátskej roviny s roztrúsenými skupinkami dedinských domcov a osobitná téma, ktorá Jána Husárika roky nadchýnala, boli dejiny Tróje. Podľa neho staroveká Homérova Trója ležala v Banáte.

Svojským koloritom sa snažil vyjadriť aj pocit duševného tepla a idylickosti dedinského života.

Česť jeho pamiatke!

http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/4920-husarikov-smaed

 

Komentárov  

0 #2 RE: IN MEMORIAM – Ján Husárikpsd 2017-02-06 12:06
Nech odpočíva v pokoji.
Jeho trojský ciklus je - prorocký...
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 RE: IN MEMORIAM – Ján HusárikDaniel Pixiades 2017-01-28 23:46
Česť jeho pamiatke!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články