Kulpínska kuchárka

Večierok s knihou

V Múzeu Vojvodiny v Novom Sade včera večer usporiadali Večierok s knihou. Na ňom prezentovali vydania Slovenského vydavateľského centra z Báčskom Petrovci, ktoré predstavil riaditeľ centra Vladimír Valentík a knihu o Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi v Srbsku SEAVC v Srbsku, zostavovateľky knihy Anny Petrovićovej, evanjelickej farárky v belehradskom cirkevnom zbore. Prítomných privítala Vijeročka Šipka, spolupracovníčka pre marketing v Oddelení pre pedagogickú prácu a vzťahy s verejnosťou Múzea Vojvodiny.

 

Vijeročka Šipka, Anna Petrovićová a Vladimír Valentík

 

Vijeročka Šipka, Anna Petrovićová a Vladimír Valentík

 

Večierok s knihou

 

Kniha SEAVC v Srbsku uzrela svetlo sveta v auguste 2016 a v septembri bola prezentovaná na Veľvyslanectve SR v Belehrade. Ide o pomerne skromnú knihu – povedala Anna Petrovićová a avizovala veľkú monografiu o SEAVC v Srbsku, ktorú pomaly ukončujú manželia Igor Feldy a Svetlana Vojnić-Feldyová zo Starej Pazovy.

O knihe SEAVC v Srbsku viac TU:
http://www.kulpin.net/linky/22-aktuality/aktuality/9612-seavc-v-srbsku

 

Večierok s knihou

 

Večierok s knihou

 

Vladimír Valentík vyjadril potešenie nad tým, že Múzeu Vojvodiny umožnilo, aby sa v rámci projektu Tri storočia Slovákov vo Vojvodine predstavil aj knižný segment našej kultúry. Využil túto osobitnú príležitosť a zmienil sa o dlhých vydavateľských tradíciách vojvodinských Slovákov, prezentoval tiež desaťročnú činnosť Slovenského vydavateľského centra (SVC) a podrobnejšie hovoril o jednotlivých jeho edíciách. Zdôraznil, že ide o jubilejný rok tohto nášho popredného vydavateľstva a z toho dôvodu sa rozhodol poukázať na niektoré kapitálne diela, ktoré vydali počas decénia pôsobenia. Osobitne tu vyzdvihol Tragédiu Tatry Jozefa Podhradského, ktorá vznikla v IXX. storočí a obsahovala tisíc štyristo strán a ktorú SVC vydalo roku 2012. Podľa jeho názoru patričnú pozornosť si zasluhuje aj vydanie doktorskej dizertácie veľkej osobnosti našej literárnej minulosti na týchto priestoroch a našich kultúrnych dejín, svetoznámeho komeniológa Jána Kvačalu a medzi kuriozitné vydania v rámci edície Korene zaradil aj Dejepis Jána Čajaka, čítanku o dejinách dolnozemských Slovákov. Vladimír Valentík sa požaloval na ekonomickej situácii, ktorá vydavateľskej činnosti nežičí a s ktorou v SVC zápasia. S ustarostenosťou hovoril o budúcnosti tohto podniku.

 

Večierok s knihou

 

Knihu SEAVC v Srbsku, ako aj niektoré vydania SVC si záujemcovia mali možnosť aj kúpiť

 

Knihu SEAVC v Srbsku, ako aj niektoré vydania SVC si záujemcovia mali možnosť aj kúpiť

 

Večierok s knihou bol súčasťou väčšieho projektu, ktorým Múzeum Vojvodiny zaznamenáva tri storočia Slovákov vo Vojvodine. Ešte vždy si návštevníci môžu obzrieť expozície o slovenskej menšine v Srbsku pod názvom Za horami za dolami – Tri storočia Slovákov vo Vojvodine (viac TU: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/9700-za-horami-za-dolami) a osobitne je predstavená kovačická insita.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články