Kulpínska kuchárka

Pôst nie je len o jedle

Zbohom fašiangy, vitaj askéza. Obdobie karnevalov, zábav a zakáľačiek uzavierame a do Veľkej noci by sme sa mali mierniť v prejavoch svojich žiadostivostí a viac sa oddávať asketizmu. Zajtra je totiž Popolec, čiže Popolcová streda, alebo aj Škaredá streda, ktorou sa pre kresťanov začína pôst. Pôst je vskutku sebakontrola. Ak sa dokážeme ovládať, dokážeme robiť veľké veci, sme silní. Lebo očistíme nielen telo, ale aj dušu. Nie Nový rok, ale pôstny čas je ideálnym obdobím na veľké plány a nové činy. On je vskutku „pokrmom" pre dušu, alebo aj prameňom múdrosti, dar očistenia sa od zbytočností v sebe. Pri takom chápaní pôst môže byť dôvodom novej radosti, nového začiatku a povzbudenia. Postiť sa dá aj od pozerania televízie, ak sme na nej závislý, od sedenia pri počítači, od prehnaného telefonovania, rozprávania o ničom, od nepotrebného kritizovania, hlúpeho frflania... proste od čohokoľvek, o čom vieme, že to nepotrebujeme, že nám to vskutku neprospieva, že nás to zahlcuje a že tým strácame čas na podstatné veci svojho života.

 

Pôst nie je len o jedle

 

Keď sa nebudeme príliš veľa zapodievať zbytočnosťami, zostane nám viac času a budeme sa môcť sústrediť aj na potreby našich blízkych, ktorí možno potrebujú našu pozornosť alebo pomoc. Ak nepozeráme x-tý diel seriálu, máme dve hodiny času k dobru. Vtedy zistíme, že sa cítime spokojnejší. Myslíme na veci, ktoré nie je možné kúpiť.

Pre prvých kresťanov bol pôst samozrejmosťou, postili sa v stredu (na pamiatku Pánovho odsúdenia vo veľrade) a v piatok (na pamiatku Pánovej smrti). Aj dnes sú dva ústredné dni prísneho pôstu situované do týchto dní – prísnym pôstom sú viazaní kresťania na Popolcovú stredu a Veľký piatok.

Termín Popolcovej stredy pripadá na 40. deň pred Veľkou nocou; do týchto 40 dní sa však nepočítajú nedele, preto v praxi pripadá Popolcová streda na 46. deň pred Veľkonočnou nedeľou. Pre nepravidelný dátum Veľkej noci sa jej termín každý rok mení.

 

Pôst nie je len o jedle

 

V tomto roku Veľkonočná nedeľa bude 16. apríl a tentoraz ju budeme svätiť spolu s pravoslávnymi veriacimi. Dni pracovného voľna pre mnohých budú: 14. – 17. apríl, čiže Veľký piatok, Biela sobota, Veľkonočná nedeľa a Veľkonočný pondelok. Štvordňové sviatky budú aj tie prvomájové, keďže je 1. mája v pondelok.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+1 #1 op sko. peťkovský 2017-02-28 23:26
Srdečná vďaka za príspevok, ktorý výstižne približuje nemeniteľné hodnoty pôstneho obdobia. Pretože aj dnes, v tejto uponáhlenej, hektickej a povrchnej dobe je "pôstny čas ideálnym obdobím na veľké plány a nové činy. On je vskutku „pokrmom" pre dušu, alebo aj prameňom múdrosti, dar očistenia sa od zbytočností v sebe. Pri takom(to) chápaní pôst môže byť dôvodom novej radosti, nového začiatku a povzbudenia.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články