Kulpínska kuchárka

Som k tebe nespravodlivým?

Svetový deň modlitieb kresťanských žien sa už roky koná v prvý marcový piatok v cirkevných zboroch po celom svete. Biblické texty a modlitby pre bohoslužbu organizujú každý rok kresťanky z inej krajiny. Tohoročný priprávajú kresťanské ženy z Filipín a nesie sa pod heslom Som k tebe nespravodlivým? Filipínske ženy nemajú to ľahké, bojujú s nedostatkom práce a s tajfúnmi, ktoré v tejto krajine vyčíňajú. Jedna z nich rozpráva príbeh: Ako dieťa som často bola svedkom toho, ako otec bil moju matku. Keď som mala sedem rokov, mama umrela na rakovinu. O mesiac neskôr mi pred očami zastrelili otca pre spory o pôdu. Musela som si nájsť prácu, aby moji mladší súrodenci mohli chodiť do školy.

 

Svetový ekumenický deň modlitieb v Selenči v roku 2013 (Foto Juraj Berédi)

 

Svetový ekumenický deň modlitieb v Selenči v roku 2013 (Foto Juraj Berédi)

 

Dala som sa zlákať náborovým pracovníkom a nastúpila som na loď do Manily. Mala som vtedy pätnásť rokov, ale tvrdila som, že mám osemnásť, aby som dostala zamestnanie. Náborová agentúra mi našla prácu v rodine. Pracovala som ako dievča pre všetko, drela od rána do večera, sedem dní v týždni, bez nároku na voľno. Keď som ani po troch mesiacoch práce nedostala žiadny plat, dala som výpoveď a odišla som. Moja zamestnávateľka podala na mňa žalobu za krádež. Obvinila ma, že som jej dcére ukradla náušnice. Na tri dni ma zavreli do vyšetrovacej cely v mestskom väzení. Pomohol mi však kresťanský právnik.

Môj príbeh je podobný príbehom mnohých mladých dievčat, ktoré prichádzajú z vidieka, a tiež tých, ktoré opúšťajú Filipíny, aby pracovali v zámorí. Z ekonomických dôvodov migrujeme do veľkých miest a do zahraničia. Len čo skončíme základnú školu stávame sa pomocnicami v domácnosti... Na Filipínach je viac ako 2 milióny pracovníkov v domácnosti...

Svetový deň modlitieb žien je celosvetové ekumenické hnutie, ktorého cieľom je združovať ženy rôznych rás, kultúr a tradícií, rozširovať ich povedomie o iných krajinách a kultúrach, sympatizovať s problémami iných krajín a kultúr, ale predovšetkým modliť sa s nimi a pre ne. Už niekoľko rokov sa pri tejto príležitosti spolu stretávajú aj ženy kresťanských cirkví v našej krajine. Výnimkou nie je ani kysáčsky evanjelický cirkevný zbor, ktorý na piatok privíta ženy z kulpínskeho cirkevného zboru. Spoločne sa budú modliť za filipínske ženy.

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články