Kulpínska kuchárka

Ekumenický Svetový deň modlitieb – Báčska Palanka

V našom evanjelickom cirkevnom zbore v Báčskej Palanke sa tradične organizuje oslava Svetového dňa modlitieb (SDM). Služby tohto ekumenického dňa sa odlišujú od pravidelných, bežných služieb v našom chráme. Na vstupe do siene, kde sa v piatok konal SDM, všetkým sa ponúkali tradičné filipínske jedlá. Mohla sa ochutnať slaná zákuska „Empanda" a sladký koláč „Bilingka". V sieni sa už vopred mohla počuť aj tradičná filipínska hudba. Podľa návodu a textu programu, ktorý v tomto roku pripravili ženy s Filipín, oltár pre túto príležitosť bol ozdobený s ovocím, ryžou, olejom, krčahom s vodou a údenou rybou, servírovanými na banánovom liste, ako aj fotografiou tohtoročného SDM.

 

Ekumenický Svetový deň modlitieb – Báčska Palanka

 

Prednášku o Filipínach pripravil domáci farár Vladimír Grňa a predtým prítomných privítala Alexandra Grňová. V pokračovaní sa hovorilo o geografickej polohe Filipín, histórii, ekonomike, náboženstve, kultúre. Prednáška bola doplnená aj s prezentáciou fotografií z Filipín, ktoré pripravil Martin Kováč.

 

Ekumenický Svetový deň modlitieb – Báčska Palanka

 

Po prednáške sa pokračovalo s programom, ktorý ako rozprávku prichystali ženy z Filipín a v ktorej sa hovorilo o ťažkostiach, na ktoré ženy narážajú v ich krajine. Tento text prítomným cirkevníkom predniesli všetky členky domáceho Oltárneho krúžku žien. Počas programu, kým sa spievala ďakovná pieseň, všetkým prítomným boli rozdelené aj vrecúška s ryžou a s vytlačeným názvom tohtoročného SDM v tvare banánového lista.

 

Ekumenický Svetový deň modlitieb – Báčska Palanka

 

Po ukončení programu pokračovalo sa pri voľnom rozhovore prítomných, a pri chutnej zákuske, ktorú pripravili ochotné sestry, členky teraz už 86 ročného Oltárneho krúžku žien s predsedníčkou Vlastou Arbetovou. Oltárny krúžok žien mál na starosti aj samotnú organizáciu SDM v našom zbore.

 

Ekumenický Svetový deň modlitieb – Báčska Palanka

 

Podobne ako aj v ostatných zboroch, aj u nás sme si Ekumenický Svetový deň modlitieb pripomenuli v prvý marcový piatok. Ženy z Filipín napísali konkrétny text k tomuto dňu na tému: „Som k tebe nespravodlivý?"

 

M. Kováč

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články