Kulpínska kuchárka

21. marec

V tento deň si pripomíname: Medzinárodný deň boja za odstránenie rasovej diskriminácie, Svetový deň Downovho syndrómu, Svetový deň lesov, Svetový deň poézie a Svetový deň zdravého spánku. Medzinárodný deň na odstránenie rasovej diskriminácie je ustanovený Valným Zhromaždením OSN a je to vskutku svetový deň boja proti rasizmu. Od ľudí žiada toleranciu. Downov syndróm tiež vyžaduje toleranciu ale aj veľa lásky. Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na 1000 až 1100 živonarodených detí na celom svete pripadá jedno narodené dieťa s Downovým syndrómom. Každý rok sa narodí približne 3.000 až 5.000 detí s touto poruchou chromozómov. Potrebujú našu starostlivosť, veľa lásky, ale ešte viac jej dokážu dať. Symbolom tohto dňa sú farebné ponožky. Dnes si ich obul aj slovenský prezident Andrej Kiska.

 

21. marec

 

Andrej Kiska na svojom facebook profile napísal: "V Dobrom anjelovi som sa často stretával s rodičmi, ale aj s deťmi, ktoré mali Downov syndróm. Sú to často veselé, vnímavé, citlivé a usmievavé deti. Majú mimoriadne vyvinutú schopnosť napodobňovania, zmysel pre hudbu a rytmus. Ľudia s Downovým syndrómom majú dnes svoj svetový deň."

 

Za krásneho počasia dnes v Novom Sade básne zneli aj v slovenčine (Foto: Nataša Mikić)

 

Za krásneho počasia dnes v Novom Sade básne zneli aj v slovenčine (Foto: Nataša Mikić)

 

Vody budú mať zajtra svoj deň a lesy ho majú dnes. Lesy sú pľúcami zeme, bez nich by sme nedokázali žiť, teda pozornosť, lásku a vďaku si iste zasluhujú. Dôležitosť zdravého spánku sa priamo spája so zdravím človeka a dĺžkou jeho životného veku a preto aj zdravý spánok dostal svoj deň. Poézia je tiež láska, ona šľachtí dušu. Spolok spisovateľov Vojvodiny si tradične tento Svetový deň poézie pripomína čítaním veršov. Pred budovou Spolku spisovateľov Vojvodiny v Novom Sade dnes poézia znela v srbčine, maďarčine a slovenčine. Svoje verše čítali Miroslav Aleksić, Zoran Djerić, Branislav Živanović, Viktor Radun Teon, Andjelko Erdeljanin, Eva Vaš Harkai, Budimir Frka a Ladislav Čáni.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 RE: 21. marecp. 2017-03-24 16:19
а 24. marec 1999 si nepripomíname ?
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články