Kulpínska kuchárka

Cez Nadlak je... 2017

XIX. prehliadka sólistov slovenskej ľudovej piesne Cez Nadlak je... bude v dňoch 21. – 24. septembra 2017 v rumunskom Nadlaku. Aradská oblasť Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku vyzýva preto spevákov, sólistov slovenskej ľudovej piesne, dolnozemských Slovákov, aby sa prihlásili na festival najneskoršie do 31. augusta 2017. Súťaží sa v troch vekových kategóriách: 6 – 12 rokov; 13 – 18 rokov a viac ako 18 rokov.

 

Cez Nadlak je...

 

Demokratický zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku v súlade so svojou programovou deklaráciou a všeobecnými cieľmi, Festival organizuje s cieľom zachovania národnej identity Slovákov na Dolnej zemi. V tomto zmysle sa Aradská oblasť DZSČR rozhodla počnúc rokom 1999 organizovať každoročne prehliadku sólistov slovenskej ľudovej piesne. Prehliadka dostala hneď od svojej prvej edície názov jednej z mnohých ľudových piesní, ktorá vo svojom texte nosí meno lokality, v ktorej sa prehliadka realizuje – Nadlaku. Je to Cez Nadlak je... Počnúc svojou piatou edíciou sa prehliadka stala medzinárodným konkurzom, a teda v rámci nej súťažia tak domáci, ako aj zahraniční interpreti.

Záujemcovia svoju účasť na prehliadke majú písomne potvrdiť. Organizátori pre účastníkov zabezpečujú ubytovanie a stravovanie na celú dobu pobytu. Prítomnosť účastníkov na prehliadke je nutná od štvrtka do nedele.

Bližšie informácie poskytne Mgr. Pavel HLASZNIK, prvý podpredseda Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
Adresa: Demokratický zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku, Aradská oblasť
315500 Nadlac, str. Independentei nr. 36, jud. Arad, Romania

Na vlaňajšej 18. Prehliadke sólistov slovenskej ľudovej piesne Cez Nadlak je... v kategórii dospelých spevákov zvíťazila Jarmila Kolárová z Báčskeho Petrovca, v strednej kategórii Zlatko Klinovský zo Selenče a v najmladšej kategórii Andrea Fábry z Nadlaku. O tom viac TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/9610-cez-nadlak-je-4

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články