Kulpínska kuchárka

Obrazy z Dolnej zeme

Univerzitný folklórny súbor Mladosť pri UMB Banská Bystrica zo Slovenska do svojho repertoára zaradil tance Slovákov zo Srbska. Najprv chorovody Ilečke z Jánošíka a potom čardáše z Jánošíka, Aradáča, Hložian, Selenče a Pivnice. Na tento nevšedný počin – spracovania krajanských tancov sa podujal Martin Urban, umelecký vedúci a choreograf UFS Mladosť, ktorému nápomocnú ruku ochotne podali manželia Katarína Mosnáková Bagľašová a Ivan Bagľaš. Tento folklórny súbor zo Slovenska tancoval naše dolnozemské tance na Detve, kde organizátori usporiadali aj Školu dolnozemských tancov. S dolnozemskými choreografiami Obrazy z Dolnej zeme sa UFS Mladosť predstavil aj na Akademickom Zvolene 2017. Krásky spev a tance z tohto vystúpenia si možno pozrieť TU:

 

 

Na XXIII. ročníku medzinárodného festivalu vysokoškolských folklórnych súborov Akademický Zvolen 2017 Katarína Mosnáková Bagľašová a Ivan Bagľaš sa predstavili aj sólovým tancom a spevom. Následne tanečníci UFS Mladosť z Banskej Bystrice zatancovali čardáše z Aradáča, Jánošíka, Selenče, Pivnice a Hložian.

 

Obrazy z Dolnej zeme

 

Katarína Mosnáková Bagľašová a Ivan Bagľaš (foto: Alexander Filo)

 

UFS Mladosť v tomto roku oslavuje 55 rokov pôsobenia. Počas doterajšej činnosti precestoval takmer celú Európu a dostal sa aj na viaceré zámorské zájazdy, na ktorých mohol prezentovať bohatý a krásny slovenský folklór.

S Obrazmi z Dolnej zeme sa snáď čoskoro predstavia aj na Dolnej zemi.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články