Linky

Zachovanie a rozvoj slovenského života v Srbsku

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Lukáš Parízek sa dnes v Novom Sade stretol s predsedníčkou Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny Libuškou Lakatošovou a predsedom Matice slovenskej v Srbsku Jánom Brtkom.

Hlavnou témou ich stretnutia bolo zhodnotenie stavu a aktuálneho diania v rámci slovenskej komunity v Srbsku a prezentovanie ich pohľadu na ďalšie možné kroky krajanov ako aj Slovenska pri zachovaní a rozvoji slovenského života v tejto krajine.

 

Zachovanie a rozvoj slovenského života v Srbsku

 

Ján Brtka, Fedor Rosocha, Libuška Lakatošová, Lukáš Parízek, Igor Vencel

 

Ján Brtka, Fedor Rosocha, Libuška Lakatošová, Lukáš Parízek, Igor Vencel

 

„Slovenská republika ako materská krajina je naďalej pripravená finančne podporovať slovenskú národnostnú menšinu v Srbsku s dôrazom na projekty, ktoré podporia jej rozvoj a jednotu", konštatoval štátny tajomník Lukáš Parízek v diskusii o zámeroch a cieľoch slovenskej národnostnej menšiny vybudovať nové spoločenské centrum Slovákov v Srbsku, označované aj ako „Slovenský dom" v Novom Sade. Počas návštevy si štátny tajomník v sprievode dezignovaného veľvyslanca Slovenskej republiky v Srbsku Fedora Rosochu, predsedníčky NRSNM, predsedu MSS a zástupcu veľvyslanca SR v Srbsku Igora Vencela obhliadol priestory pozemku, na ktorom by mala stáť budova Slovenského domu.

 

Zdroj: Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku / Ambasada Slovačke u Srbiji

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články