Linky

Nadchýnajúca láska k Zuzane

„Najvzácnejšou, najoddanejšou a najpevnejšou oporou pri vydávaní slovenskej tlače bola mi moja milá a všestranne usilovná a spoľahlivá manželka ZUZANNA, rodom Fačarová z Pivnice, s ktorou som sa zasnúbil 24. augusta 1919 a manželstvo sobášom uzavrel 16. februára 1920." Napísal to na titulnú stranu augustového spoločenského a zábavno-poučného časopisu Slovenka z roku 1940 (vychádzal v Chicagu, Illinois), vydavateľ Ján Denďúr. Ján Denďúr, narodený v Petrovci 30. januára 1898, šesťdesiat rokov v USA, spolu s manželkou Zuzanou, neúnavne pracovali na kultúrnom a duchovnom pozdvihovaní slovenského národa.

 

Foto: Archív rodiny Denďúrovej z Petrovca

 

Foto: Archív rodiny Denďúrovej z Petrovca

 

Foto: Archív rodiny Denďúrovej z Petrovca

 

Foto: Archív rodiny Denďúrovej z Petrovca

 

Foto: Archív rodiny Denďúrovej z Petrovca

 

Foto: Archív rodiny Denďúrovej z Petrovca

 

Ján Denďúr sa do Ameriky vysťahoval spolu s budúcou manželkou Zuzanou Fačarovou z Pivnice, ktorá bola od neho o štyri roky mladšia, a tam obaja neúnavne pracovali v prospech Slovákov. Obsiahly článok o tejto zaujímavej bezdetnej manželskej dvojici uvádza Ján Jančovic v Národnom kalendári na rok 2020. J. Denďúra, typografa, vydavateľa, kníhkupca, redaktora a publicistu... opisuje podľa získaných údajov od jeho netere Viery Denďúrovej Tapalagovej a dávneho rozhovoru s jeho manželkou Zuzanou Denďúrovou, vtedy už vdovou. Ona, s veľkým rešpektom rozprávala o svojom manželovi, ktorý sa narodil v chudobnej petrovskej rodine ako jedno z desiatich detí, ktorý už ako 12-ročný musel odísť z domu a ako učeň sám sa živiť a ktorý vďaka úpornosti a usilovnosti v živote predsa veľa dosiahol. V USA, popri práci, ktorá ho živila, neúnavne pôsobil aj na kultúrnom poli, prispieval do viacerých krajanských periodík, nacvičoval a písal divadelné hry a dobrovoľne učil deti slovenských robotníkov. V období rokov 1930 – 1940 vydával týždenník Náš svet a v roku 1940 jeden rok vydával aj časopis Slovenka.

Po jeho boku vždy stála manželka Zuzana, ktorá okrem vedenia domácnosti bola v redakcii a vo vydavateľstve administrátorkou, korektorkou a zabezpečovala reklamy.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články