Linky

Bot robot a bot človek

Výraz „bot" je skrátené pomenovanie internetového robota, čiže je to počítačový program, ktorý pre svojho majiteľa opakovane vykonáva nejakú rutinnú činnosť na internete – obvykle odosiela a spracováva požiadavky na služby vzdialených serverov. Toto slovko má však aj prenesený význam. Internetový portál „Vukajlija" uvádza viac definícií tohto slovka, okrem iného aj to, že je bot výrazne sprostý a nezodpovedný človek. Alebo aj to, že je bot nebezpečný druh kliešťa (krpelj), ktorý sa udomácnil na spoločenských sieťach. Vukajlija poskytuje aj radu, ak sa na vás zakvačí taký nákazlivý kliešť, nepoužívajte žiadne agresívne metódy, lebo ten parazit má za cieľ vzbudiť u slušných a poctivých ľudí hnev a nenávisť, čoho je on plný. Bota nemožno zmeniť, lebo je on bezcitný, nezodpovedný a plný zloby. Ak reagujete na jeho špinavé, urážajúce komentáre, robíte vskutku jemu radosť a službu, lebo sa mu podarilo tú jeho nenávisť preniesť na vás a šírite ju ďalej. Treba ho radšej ignorovať. Mládež výraz bot často používa pre zosmiešnenie niekoho.

V súčasnosti, a zvlášť v predvolebnej kampani, armády botov svojimi komentármi a zdieľaním na spoločenských sieťach ovplyvňujú verejnú mienku. Jedni to robia na príkaz, – majú presne určené, čo a ako majú písať, druhí to robia, pretože to aj tí prví urobili. Pritom sa veľmi nerozmýšľa, či je to dobré, či je reálne, či je správne... Ide tak o systematickú a premyslenú manipuláciu a vskutku aj o zavádzanie verejnosti.

V Srbsku fenomén botov využívajú politici a politické strany ako formu svojej propagandy. V našej národnostnej menšine ich tiež máme. Napríklad, stačí keď bot dá peknú fotku politika, pre ktorého robí, a napíše k nej pár pekných slov... Fotka dostáva lajky od ďalších botov rovnakého zamerania, neraz dobre platených za tú prácu, a tak sa správa a fotka internetom šíria a zdieľajú, niekedy až v neuveriteľnom počte. Osoba z fotografie tým získava na popularite. Robí sa tak kult osobnosti.

Aj médiá z nás robia „botov", – ponúkajú akože senzačnú správu a v takom duchu sú často titulky textov, my zas zvedaví, otvoríme článok, pritom tiež neraz musíme dať „lajk" a tým pádom článok vskutku odporúčame aj našim virtuálnym priateľom.

Médiá a politici nám tak určujú koho máme zbožňovať, koho nenávidieť, koho sa báť, komu dôverovať... Nemusíme absolútne myslieť vlastnou hlavou, všetko nám je servírované na tácke a je dokonca aj zožuvané. My sme len „teleso" (volebné) a okrúžkovanie prvého mena na listine dokáže aj negramotný.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články