Linky

Drastické opatrenia

Zákaz pohybu: v mestách osobám starším od 65 a na vidieku od 70 rokov, policajná hodina od 20. – 5. h, vojsko na uliciach, tresty za porušenia budú vysoké. Predvolebné aktivity sa prerušujú. Uvažuje sa o zrušení medzimestskej a mestskej dopravy. Čína nám zašle veľkú pomoc, pomoc a odborníci prichádzajú do Srbska v sobotu. Potravín máme nadostač. Toto je dvanásty deň, dnes máme 72 nakazených. Tieto a ďalšie mimoriadne opatrenia a informácie zverejnil dnes srbský prezident Aleksandar Vučić a premiérka Ana Brnabićová.

 

Drastické opatrenia

 

V priamom príhovore dnes večer prezident a premiérka zverejnili nové opatrenia, ktoré vláda prijala na boj proti šíreniu koronavírusu. Zdôvodnili, že zaviedli drastickejšie, „najťažšie" opatrenia, s cieľom zabrániť šíreniu vírusov a predísť väčším stratám na ľudských životoch. Naliehali na diaspóru, aby neprichádzala do Srbska, spresňujúc, že do našej krajiny za posledné dva dni vstúpilo 35.376 našich občanov žijúcich v zahraničí, najviac z Nemecka, Rakúska a Švajčiarska. Mnohí nerešpektovali príkazy samoizolácie a to sa bude trestať.

Veľký počet našich seniorov včera nevážne bral vládne odporúčania a opatrenia, dnes už situácia bola trochu lepšia, ale ešte stále to nie je dosť dobré. Zhodnotili Vučić a Brnabićová uvádzajúc, že sa situácia týkajúca sa koronavírusu v Srbsku komplikuje. Od dnešného rána výučba prebieha prostredníctvom RTS a školy takýmto spôsobom pokračujú s prácou. Učitelia musia byť v kontakte s rodičmi, keďže bude aj známkovanie, testy a malá maturita. Premiérka vyzvala rodičov, aby to pochopili vážne. Deti musia sledovať hodiny a potom si robiť domáce úlohy, – povedala Brnabićová.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články