Linky

Marek Stupavský koncertuje v Novom Sade

Marek Stupavský je ešte vždy veľmi mladý, ale nám už dobre známy umelec. Okrem v Srbsku, svoju umeleckú a hudobnú imagináciu šíri aj po Slovensku. „Mladý pianista sa predstavil bratislavskej verejnosti večerným recitálom. Koncert bol mimoriadne kvalitný..." – tak zhodnotil jeho prvé vystúpenie v Bratislave náš známy organista Janko Siroma, ktorý tiež podotkol, že tým koncertom Marek potvrdil svoj mimoriadny talent a urobil tak prvý umelecký krok v slovenskej metropole. Potom ňou kráčal ďalšie dva roky. Dva roky získavania vzácnych vedomostí, formovania osobnosti, hudobného profilovania... Nepochybne, veľa toho sa za dva roky naučil. Chce nám to aj dokázať. Na fakulte v Bratislave bude mať povinný ročný koncert 24.mája 2016 ale predtým, 20. mája o 20. h usporiada najprv sólistický koncert v sieni novosadskej hudobnej školy Isidora Bajića. Hovorí, že študentský život má rád, ale jeho mestom je Nový Sad. Tu odrastal a preto najprv tu chce ukázať, koľko zručnosti naposledy získal. Krátka ilustrácia z roku 2015:

 

 

Marek rástol s hudbou. Hudobne sa vedel vyjadrovať skôr než začal poriadne rozprávať. Spolu s mamou, hudobnou odborníčkou, najprv poklepkával po klávesoch, potom tónom načúval, začal ich rozlišovať a učil sa ich aj napodobňovať. Potom zakončil základnú a strednú hudobnú školu v Novom Sade. Vtedy už znel obdivuhodne. V roku 2011 to bolo takto:

 

 

A keď hudba stále znie v ušiach, človek ju musí nasledovať. Išiel za jej volaním aj Marek a v štúdiu hudby, teraz už druhý rok, pokračuje na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, na Hudobnej a tanečnej fakulte, v triede docenta Ivana Gajana. Spolu s ním na záver druhého ročníka pozorne zvolili repertoár. Bude to Bach, Beethoven, Debussy, Scarlatti, Chopin, Scriabin a Rachmaninoff.

 

V škole Isidora Bajića Marek s rodičmi a sestrou Emou, ktorá tiež hrá na klavíri a úspech dosahuje aj v tanci

 

V škole Isidora Bajića Marek s rodičmi a sestrou Emou, ktorá tiež hrá na klavíri a úspech dosahuje aj v tanci

 

Keďže sa koncert blíži, Marek usilovne cvičí. Hovorí mama Jarmila Juricová-Stupavská, ktorá je hrdá na obe svoje deti. Spokojná je aj s tým, čo Marek na fakulte získal. Keďže však aj sama roky úspešne pláva v hudobných vodách, dobre vie, že ten kto sa v tejto oblasti chce udržať nad hladinou, musí na sebe neustále pracovať. Rodičovská podpora mladému pianistovi však nikdy nevystane.

Marek Stupavský a jeho prvý bratislavsky koncert TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/6884-koncert-mareka-stupavkeho-v-bratislave

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+2 #2 RE: Marek Stupavský koncertuje v Novom SadeMarek 2016-05-20 15:35
Citovanie EVITA:
Aj môže koncertovať. Všetko mu vybavili Slováci vpred!!!
nech sa mu darí.

Koncert v NS som si sam vybavyl. Bolo načim len salu rezervovat.
Dakujem za pekne priania.
Nahlásiť administrátorovi
-3 #1 RE: Marek Stupavský koncertuje v Novom SadeEVITA 2016-05-14 00:46
Aj môže koncertovať. Všetko mu vybavili Slováci vpred!!!
nech sa mu darí.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články