Linky

4. seminár kreatívneho písania...

...zhromaždil v Kulpíne desať dievčat, ktoré chcú kreatívne písať. Svoj záujem o tvorbu potvrdili účasťou na súťaži Čo dokáže pekné slovo, ktorú každoročne vypisuje Literárno-vydavateľská komisia NRSNM. Pre autorov najúspešnejších literárnych prác sa počas letných mesiacov organizuje seminár, na ktorom sa ďalej cibrí ich literárny talent. Samotné účastníčky si veľmi pochvaľujú takéto sústredenie a uznávajú, že sa v spoločenstve rovnako alebo podobne zmýšľajúcich osôb voľnejšie „dýcha", ľahšie sa vyjadrujú pocity a inšpirácia vtedy nechýba.

 

4. seminár kreatívneho písania...

 

4. seminár kreatívneho písania...

 

4. seminár kreatívneho písania...

 

Tohtoročný seminár prebiehal 9. a 10. augusta a uskutočnil sa v poľovníckom dome v Kulpíne. Otvorili ho Ján Slávik, predseda Výboru pre kultúru NRSNM a Martin Prebudila, predseda Literárno-vydavateľskej komisie NRSNM. Wokshopy, prednášky a besedy mali na starosti prof. PhDr. Marta Součková, PhD. profesorka v odbore teória literatúry a dejiny konkrétnych národných literatúr a PhDr. Miron Pukan, PhD.

Ako je to už dobrým zvykom, cez takéto workshopy bývajú aj prezentácie spisovateľov alebo besedy so spisovateľmi. Tentoraz predstavili slovenského vojvodinského spisovateľa Ladislava Čániho. Moderátorka Marta Součková konštatovala, že sú medzi Čániho jednotlivými knihami, a je ich päť, značné rozdiely.

 

4. seminár kreatívneho písania...

 

4. seminár kreatívneho písania...

 

„Patrím medzi autorov, ktorí majú pocit, že píšu stále tú istú jednu báseň a vždycky sa snažia odznova a odznova napísať tú báseň. Prirodzene, že sa meníme, tak sa aj tie pokusy menia. Asi je to nejaký spontánny vývin," – odpovedal hosťujúci autor a dodal:

„Písal som najprv pesničky a postupne som začal písať niečo, čo sa zbavilo tej hudobnej barličky a našlo odvahu prehovoriť vo forme básne. Od začiatku som sa snažil nevyjadriť svoju emóciu, nechával som čitateľa, aby ju našiel niekde medzi riadkami."

Zmieňujúc sa ďalej o vlastnej tvorbe Ladislav Čáni povedal, že jeho poézia od začiatku bola deemocionalizovaná, až na poslednú zbierku, kde v jednom cykle urobil určitý odklon. Dodal, že sú veci, ktoré život proste prinesie a básnik je tu bezmocný, aby sa tomu ubránil.

„Ak môžem poradiť mladým autorom, tak: čítajte, čítajte, čítajte. To je to remeslo. Ja sám, keď mám pocit, že už som skončil, že už nemám čo povedať, tak tiež čítam, čítam, čítam... a vždycky nájdem nejakého autora, ktorý ma presvedčí, že sa povedať ešte všeličo dá," - podotkol Ladislav Čáni, pritom zdôraznil, že netreba napodobňovať žiadneho autora, iba využiť ten impulz, ktorý vznikne čítaním jeho diela. Ten impulz ďalej vytvorí nejakú energiu, ktorá básnikovi „káže" pokúsiť sa vytvoriť novú báseň.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články