Máš právo

Zasadali kulpínski poľovníci

V loveckom dome v Kulpíne včera večer prebiehalo výročné zhromaždenie poľovníckeho spolku Bažant. Predseda združenia Branislav Plachtinský vcelku pozitívne zhodnotil vlaňajšiu činnosť, poznamenal však, že takmer žiadnu finančnú podporu nedostali. Napriek tomu pekne sa starali o svoj areál rozlohy takmer jeden hektár a vysadili okolo tisíc stromov. Najväčšou vlaňajšou investíciou im bola kúpa traktorovej kosačky. Usporiadali devätnásť organizovaných lovov na bažanty a dva na zajace, ako aj poľovačku na srnca. Odstrelili najviac bažantov,– 390 vypustili zo svojej voliéry pre svojich členov a 200 predali, – ulovili aj 50 zajacov, 5 sŕn a dvoch srncov. Keď ide o škodcov, zastrelili 25 líšok a jedného jazveca a z vtákov sa najviac sústredili na straky a vrany, ktoré robia veľké škody a ktoré sa v revíry namnožili.

 

Zasadali kulpínski poľovníci

 

Zasadali kulpínski poľovníci

 

Pracovné predsedníctvo: Pavel Danko, Daniel Čelovský, Miroslav Stupavský Branislav Plachtinský, Andrej Širka a Ján Bovdiš

 

Pracovné predsedníctvo: Pavel Danko, Daniel Čelovský, Miroslav Stupavský Branislav Plachtinský, Andrej Širka a Ján Bovdiš

 

Branislav Plachtinský ozrejmil i problémy s ktorými zápasia a poukázal na rozpory v zákonoch, čo im v značnej miere sťažuje činnosť. Podarilo sa im predsa pozitívne hospodáriť, prenajímanie loveckého domu prinieslo najväčší zisk.

Miroslav Stupavský, správca revíru prečítal vlaňajšiu správu, v ktorej uvádza, že do kŕmidiel vyviezli 2 t kukurice, 50 kg soli a zo desať bál ďateliny. Napájadlo a kŕmidlo pre vysokú divinu sa im podarilo vybudovať vďaka Lazarovi Kolarskému, ktorý na tieto účely poskytol časť svojej parcely.

 

Zasadali kulpínski poľovníci

 

Zasadali kulpínski poľovníci

 

Zasadali kulpínski poľovníci

 

Andrej Širka sa zmienil o vlaňajších príjmoch a výdavkoch a finančnom pláne na rok 2018. V tomto roku počítajú so zárobkom vyše milión dinárov a keď sa k tomu pridá členské, ako aj ďalšie príjmy, plánovaný ročný rozpočet vypracovali na 2,5 milióna dinárov.

Ján Lačok v mene Dozornej rady pozitívne zhodnotil vlaňajšie finančné hospodárenie.

V týchto dňoch usporiadaná akcia sčítania diviny svedčí, že sa zajac postupne vracia na naše polia. Kulpínski poľovníci preto dúfajú, že v tomto roku budú môcť zorganizovať viac poľovačiek na zajaca.

V spolku je 58 poľovníkov z toho 36 je aktívnych.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články