Máš právo

Nedeľa vo Vlkolínci 2018

Tradičná Nedeľa vo Vlkolínci v tomto roku prebiehala v znamení troch jubileí: 700 rokov založenia tejto starobylej dedinky v Slovenskej republike, 50 rokov založenia Zväzu slovenských fotografov a 25 rokov od zápisu Vlkolínca do zoznamu UNESCO. Medzinárodné umelecké sympózium a workshop Vlkolínec 2018, ktoré usporiadali v rámci celodenného programu, sa konali aj za účasti Združenia petrovských výtvarných umelcov a Združenia Zlaté remeslá z Báčskeho Petrovca. Nedeľa vo Vlkolínci prilákala 29. júla 2018 do tejto pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry umelcov, historikov, hudobníkov, folkloristov, divadelníkov, hostí... Pre úspešnú spoluprácu s petrovskými výtvarníkmi Občianske združenie Vlkolínec s Klubom UNESCO Slovakia im udelilo pamätnú medailu a petrovská delegácia domov priniesla tiež pamätnú medailu Mesta Ružomberok pre Obec Báčsky Petrovec za dlhoročnú spoluprácu dvoch partnerských miest.

 

Foto Ondrej Benka

 

Foto Ondrej Benka

 

Foto Ondrej Benka

 

Foto Ondrej Benka

 

Foto Ondrej Benka

 

Foto Ondrej Benka

 

Vlkolínec je svahová obec, ležiaca v nadmorskej výške 718 m n. m. v juhovýchodnom výbežku Národného parku Veľká Fatra. Vzdialený je od Ružomberka asi 10 km úzkou cestou cez mestskú časť Biely Potok. Vlkolínec – pomenovanie dedinky napovedá, že ide o odľahlú dedinku v horách, kde vlci nie sú zriedkavosťou. Umiestnený je v prekrásnej prírode. Hostkou programu Nedele vo Vlkolínci bola aj speváčka Veronika Rabada. Video šot piesne Husičky je o tej nádhernej prírode.

 

 

Dedinka zachováva kultúrne hodnoty tejto lokality a ako neporušený sídelný celok, ktorý z hľadiska rovnorodosti nemá porovnateľný súbor domov v rámci stredoeurópskeho územia. Preto bol Vlkolínec zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO roku. Zapísanie do tohto zoznamu potvrdzuje výnimočnosť a univerzálnu hodnotu kultúrnych alebo prírodných lokalít, ktoré vyžadujú ochranu v prospech celého ľudstva. Dedinu tvorí asi 40 drevených domčekov zo 16. až 19. storočia usadených v krásnej prírode. Ešte aj dnes v nej žije asi 20 obyvateľov.

Predstavitelia Klubu UNESCO Slovakia pravidelne navštevujú Báčsky Petrovec a roku 2013 so združením Zlaté remeslá podpísali Memorandum o spolupráci.

http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/6204-spolupraca-zlatych-remesiel-s-klubom-unesco-slovakia

O podujatí Nedeľa vo Vlkolínci 2015 viac TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/8301-nedela-vo-vlkolinci

V rámci SNS 2016 v Petrovci bola otvorená výstava fotografií Noc vo Vlkolínci. O tom viac TU:
http://www.kulpin.net/pamaetnicek/22-aktuality/aktuality/9446-sns-streda-a-stvrtok

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články