Máš právo

Historické mestské jadro Nového Sadu

Nový Sad si pripomína 271. narodeniny. Nový Sad, Novi Sad, Neoplanta, Neusatz, Újvidék... bol založený pred 325. rokmi v roku 1694. Za Deň Nového Sadu stanovili však 1. február ako spomienku na rovnaký deň spred 271 rokov, keď cisárovná Mária Terézia roku 1748 Novému Sadu udelila štatút slobodného kráľovského mesta v rámci Habsburskej monarchie. Námestie slobody je mestským jadrom a vzniklo v 18. storočí. Obklopujú ho budovy z konca 19. a začiatku 20. storočia. Uprostred námestia sa nachádza bronzový pomník Svetozara Miletića, právnika a novinára, významného politického predstaviteľa Srbov vo Vojvodine, ktorý sa školil na Evanjelickom lýceu v Bratislave (vtedy Požun). Svetozar Miletić bol veľký priateľ Slovákov a žiak Ľudovíta Štúra, ktorého pamiatku na Slovensku pripomína jedna z najfrekventovanejších ulíc v Bratislave – Miletičova ulica.

 

Námestie slobody s pomníkom Svetozara Miletića a mestskou radnicou

 

Námestie slobody s pomníkom Svetozara Miletića a mestskou radnicou

 

Spolu s mramorovým podstavcom pomník Svetozara Miletića je vysoký sedem metrov a je dielo Ivana Meštrovića. Na rovnaké miesto bol dvakrát postavený: prvýkrát v roku 1939 a keďže ho v druhej svetovej vojne okupant chcel odstrániť, občania ho ukryli a po oslobodení v roku 1944 pomník vrátili na pôvodné miesto.

 

Novosadská radnica

 

Novosadská radnica

 

V zadnej časti námestia sa nachádza mestská radnica. Táto budova bola vybudovaná v roku 1895 v neorenesančnom štýle. Budovu zdobia výrazné iónske a korintské stĺpy a na nej je i šestnásť alegorických figúr, ktoré symbolizujú rozličné ľudské činnosti. Na budove je vysoká veža v ktorej sa nachádza zvon Svätého Floriána, ochrancu mesta. Zvon je pomenovaný Matilda, podľa dobrodinky, ktorá ho venovala dobrovoľnému hasičskému spolku. Svojho času sa s tým zvonom a podľa počtu jeho úderov, hlásil rajón požiaru v meste.

Na protiľahlej strane dominuje katolícky kostol Mena Máriinho. Vybudovaný je roku 1895 v neogotickom štýle. Na oknách je dvadsať vitráží, ktoré vypracovali maďarský a český sklári. Veža s hodinami je vysoká 76 metrov.

 

Katolícka katedrála

 

Katolícka katedrála

 

Najdlhšou budovou v staromestskom jadre je Hotel Vojvodina, ktorý je dlhý 60 metrov. Budova bola vystavaná v roku 1854 a v čase vzniku to bol najmodernejší hotel v meste s luxusnými izbami a kúpeľňami s teplou a chladnou vodou, elitnou reštauráciou a chýrečnou krčmou. Zhromažďovali sa tam mestskí páni, umelci, bohémovia a to zvlášť v období, keď bol majiteľom hotelu Lazar Dunđerski, otec kulpínskeho zemepána Đorđeho Dunđerského. Po II. sv. vojne rodine Dunđerskovej hotel odňali a bol nacionalizovaný.

 

Historické mestské jadro Nového Sadu

 

Pomník Svetozara Miletića a v úzadí Tanurdžićova palata

 

Pomník Svetozara Miletića a v úzadí Tanurdžićova palata

 

Tanurdžićova palata bola vo vlastníctve chýrečného novosadského obchodníka Nikolu Tanurdžića. Jej výstavba sa začala 1933. Prvé problémy spôsobilo zloženie pôdy, v ktorej bolo veľa piesku, takže pod budovou, ako základ, vyliali betónovú platňu hrúbky 1 m. Toto, v tom čase najmodernejšie obchodné stredisko, malo 14 atraktívnych lokálov a luxusný byt rozlohy 300 štvorcových metrov pre majiteľa budovy. Do tejto obchodníckej rodiny sa vydala dcéra kulpínskeho statkára Đorđeho Dunđerského Nadežda, ktorej syn Nikola Tanurdžić býva v tej budove a je aj jedným z dedičov kulpínskeho kaštieľa.
O Novom Sade a novosadských Slovákoch TU:
http://www.kulpin.net/o-kulpine/historia/stare-nazvy/22-aktuality/aktuality/10142-1-februar-den-noveho-sadu-2

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články