Máš právo

Veterná energia z Kovačice

V roku 2017 podpísaná bola zmluva o dodávke 38 veterných turbín pre veternú elektráreň Kovačica a dnes tie turbíny banátske vetry už naplno roztočili. Do tohto veterného parku investovala izraelská spoločnosť Enlight, ktorá tu plánuje výrobu 300 GWh energie, čo predstavuje takmer jedno percento celkovej elektrickej výroby v Srbsku a malo by vystačiť na zásobovanie 68 000 domácností. Veterný park s výkonom 104,5 MW skúšobne dali do prevádzky pred niekoľkými mesiacmi a na dnešnom slávnostnom oficiálnom otvorení sa zúčastnil aj minister baníctva a energetiky Aleksandar Antić. On zdôraznil, že Srbsko aj naďalej bude podporovať projekty z oblasti obnoviteľných zdrojov energie, ktoré sú významné pre životné prostredie.

 

Veterná energia z Kovačice

 

Veterný park Kovačica bude vyrábať čistú veternú energiu a pripojený bude do elektrickej siete Srbska. Veterné turbíny sú vysoké 110 metrov, čo je ideálne pre stredne silné vetry, aké fúkajú vo vojvodinskej rovine.

Izraelská spoločnosť Enlight Renewable Energy v tomto roku ukončila aj s výstavbou veterného parku Čibuk 1 v Kovine, ktorý má 57 turbín a podobne ako aj kovačický, vyfinancovala ho Európska banka pre obnovu i rozvoj (EBRD).

Vláda Srbska ešte na začiatku roka 2016 zladila oblasť obnoviteľných zdrojov energie s európskymi štandardmi a vtedy bolo ohlásené, že našej krajine iba energia vetra prinesie bezmála miliardu eur investícií. Pri Kule boli vybudované prvé veterné turbíny a plánované sú aj ďalšie v Alibunare, Plandišti a v okolí Vršca. O tom viac TU:
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/10080-38-turbin-pre-veterny-park-v-kovacici

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články