Máš právo

Kumšty Petrovských dní divadelných

Počas šiestich dní všetkých osem vydarených predstavení navádzali návštevníkov baviť sa, uvažovať, cítiť a myslieť. A práve to je aj jedným z najdôležitejších zámerov divadla. Treba vylákať ľudí von z domu, ísť do spoločenstva (lebo, človek je spoločenská bytosť), pocítiť blízkosť blížneho a myslieť (veď, človek je mysliaci tvor), lebo iba s blízkosťou sa rodí láska, ktorá je hybnou silou celého života a ľudstva. Nedovoliť vzájomné odcudzovanie, uzavieranie sa do svojej ulity, kde neplatia pravidlá a civilizačné normy, kde môže vládnuť egoizmus a potom aj neláska, ktoré ďalej rodí nevraživosť, nenávisť, ktorá vie splodiť veľa zla tohto sveta. Na všetko to, už či priamo, alebo medzi riadkami, upozorňovali herci a režiséri v predstaveniach a nútili publikum konfrontovať sa s tým všetkým negatívnym a zlým. Ten výstražný červený alarm, blikajúci v mysli po každom predstavení, by mohol (a mal) byť impulzom k novým pozitívnym zmenám: nestať sa marionetou v rukách zlostníkov, nebyť stádom poháňaným psychopatmi, ctiť si blížneho, rešpektovať názor a city iných, nehľadať útechu v alkohole, protiviť sa vojne...

 

Všetko o mužoch, Hrdinovia, Opití a Tamo daleko...

 

Všetko o mužoch, Hrdinovia, Opití a Tamo daleko...

 

Všetko o mužoch, Hrdinovia, Opití a Tamo daleko...

 

Všetko o mužoch, Hrdinovia, Opití a Tamo daleko...

 

Všetko o mužoch, Hrdinovia, Opití a Tamo daleko...

 

Tohtoročná petrovská prehliadka profesionálneho divadelníctva nám ponúkla možnosť nielen porovnať profesionálne divadelníctvo v Srbsku a na Slovensku, alebo klasiku so súčasnou dramatickou tvorbou, lež bola aj príležitosťou oboznámiť sa s profesionálnymi angažmánmi a tvorivými smermi našich slovenských dolnozemských režisérov. Tak, v sobotu večer v predstavení chorvátskeho autora Mira Gavrana Všetko o mužoch, ktoré sa hrá už vyše desaťročie, réžiu podpísal Dušan Bajin, báčskopalanský rodák a v nedeľný večer Timraviných Hrdinov nám svojským spôsobom priblížil Kulpínčan Michal Babiak. Pondelkový večer patril režisérovi Ľuboslavovi Majerovi z Petrovca a jeho študentom z Akadémie umenia z Banskej Bystrice, ktorí sa smelo popasovali s predlohou Ivana Vyrypaeva Opití a v utorok za 24. Petrovské dni divadelné bodku dal Staropazovčan Miroslav Benka, ktorý adaptáciou a réžiou VHV-ho Milice Nikoličovej úspešne „oprášil" toto Hurbanovo dielo o udalostiach z prvej svetovej vojny. Hrôzy Veľkej vojny opisovala aj Božena Slančíková Timrava, ktorá vo svojich Hrdinoch poukazovala tiež na tie najnižšie pudy človeka, ale aj na veľkosť ľudského ducha. Babiakova dramatická freska Hrdinovia akcent kladie tiež na deštruktívny charakter vojny, na čo upozornil aj režisér Miroslav Benka, ktorý do srbčiny preložil Milicu Nikoličovú Vladimíra Hurbana Vladimírova a toto dielo pomenované Tamo daleko... ponúkol aj srbskému publiku.

 

Kumšt, Tartuffe a otvárací ceremoniál

 

Kumšt, Tartuffe a otvárací ceremoniál

 

Kumšt, Tartuffe a otvárací ceremoniál

 

Kumšt, Tartuffe a otvárací ceremoniál

 

Okrem uvedených inscenácií, už v prvý večer sa bravúrne predstavilo Srbské národné divadlo a Národné divadlo Sombor s predlohou Tartuffe podľa motívov Molièrovej pôvodnej hry Tartuffe v réžii Igora Vuka Torbicu. V druhý večer traja herci Slovenského komorného divadla z Martina zahrali Kumšt, autorky Yasminy Rezovej v réžii Petra Mankoveckého dve predstavenia boli venované malému publiku: v piatok vystúpilo Detské divadlo Subotica s predstavením Prepáč mama autorky Sofie Prokofievovej a v dramatizácii a réžii Todora Valova a včera sa predstavilo Mestské divadlo Actores z Rožňavy s Ďurošíkom, scenár a réžiu ktorého podpísala Tatiana Masníková.

O tohtoročných PDD aj TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/10691-bohate-petrovske-dni-divadelne

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články