Máš právo

Holokaust, európske hodnoty a lokálne archívy

22. apríla si Srbsko pripomína pamätný deň obetí holokaustu, genocídy a iných obetí fašizmu v druhej svetovej vojne. Tento deň je spomienkou na 22. apríla 1945, keď došlo k prerazeniu skupiny väzňov z ustašovského tábora smrti v Jasenovci - Donja Gradina. Na oficiálnej stránke http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=6284 píše, že v Jasenovci bolo zlikvidovaných 83.145 osôb, z čoho aj 106 Slovákov a 114 Čechov. Ide o identifikované obete, avšak mnohí historici sa domnievajú, že by ten počet mohol byť aj desaťnásobne vyšší. Mnohé údaje a udalosti z II. sv. vojny sú totiž dodnes zahalené tajomstvom a práve s cieľom pátrania po tých pravdivých informáciách, Archív Vojvodiny z Nového Sadu včera a dnes usporiadal medzinárodnú konferenciu „Holokaust, európske hodnoty a lokálne archívy". Vskutku ide o rovnomenný projekt, ktorý sa má realizovať počas nasledujúcich dvoch rokov a do ktorého sú zapojení odborníci z Rakúska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Slovenska a Českej republiky, ako aj účastníci z Izraela, Spojeného kráľovstva, Spojených štátov, Nórska, Grécka a Holandska.

 

Foto Archív Vojvodiny

 

Foto Archív Vojvodiny

 

Kvôli mimoriadnemu stavu a epidémii koronavírusu, archív Vojvodiny a mimovládna organizácia Teraforming z Nového Sadu prvú časť podujatia včera začali online a vysielali naživo live stream. V spolupráci s nadáciou Nový Sad 2021 tento projekt je súčasťou programu Nový Sad - Európske hlavné mesto kultúry 2021. O tomto významnom európskom projekte hovoril Dr. Nebojša Kuzmanović, riaditeľ archívu Vojvodiny a Miško Stanišić, riaditeľ Teraformingu.

Podľa slov Nebojšu Kuzmanovića projektom sa chcú zamerať na takzvanú mikrohistóriu a širšej verejnosti priblížiť lokálne dejiny holokaustu a vyrozprávať osobné rozprávky. Tie, keď sa nakoniec zhrnú, mali by nám pomôcť pochopiť širší kontext holokaustu. Podľa Kuzmanovićových slov v Archíve Vojvodiny ochraňujú 45 miliónov dokumentov svedčiacich o živote na týchto priestoroch, počnúc XII. storočím po súčasnú dobu. „Ochraňujeme staré matriky, staré pozemkové knihy, staré mapy a plány, originálne svedectvá o útrapách Srbov, Židov, Rómov a iných národov a národnostných spoločenstiev," povedal okrem iného Nebojša Kuzmanović a osobitne podčiarkol dokumenty svedčiace o útrapách Slovákov, o čom sa málo vie a čo nebolo dôkladnejšie preskúmané.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články