Máš právo

Generálna oprava Biskupského úradu

Vláda Srbska schválila Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi (SEAVC) v Srbsku 88.500.000,00 RSD na projekt generálnej opravy budovy Biskupského úradu. Majstri sa dali do práce už 1. júla a očakávané zakončenie prác je 15. decembra 2021. Napísal na sociálnej sieti Jaroslav Javorník, biskup SEAVC v Srbsku, ktorý sa zároveň poďakoval štátnemu vedeniu, priateľom a dobrým ľuďom, hospodárskemu výboru a synodálnemu presbyterstvu SEAVC v Srbsku za pomoc a podporu. Vyše polstoročná budova Evanjelického ústredia v Novom Sade, v ktorom sa nachádza aj Biskupský úrad SEAVC, bola vybudovaná roku 1965 a odvtedy na nej neboli robené žiadne väčšie oprávky. Dostavané bolo iba podkrovie, v ktorom boli urobené izby na ubytovanie hostí a študentov, tie sa však nikdy používať nemohli. Tá časť objektu nezískala totiž povolenie na použitie kvôli nezodpovedajúcej kanalizačnej sieti. Rekonštrukčné práce, ktoré sa začali, majú aj tie nedopatrenia z minulosti napraviť a všetko sa má urobiť v súlade s normami. V tomto roku storočnice osamostatnenia našej cirkvi by sa vynovená budova mala zaskvieť v novom rúchu.

 

Generálna oprava Biskupského úradu

 

Generálna oprava Biskupského úradu

 

Generálna oprava Biskupského úradu

 

Ťažkosti späté s touto našou reprezentatívnou budovou, ktorá si už vyžadovala kompletnú rekonštrukciu, trápili našu cirkev už dlhé roky a riešenie sa nečrtalo. Preto biskup SEAVC v Srbsku Jaroslav Javorník na začiatku tohto roku, krátko po vymenovaní do funkcie, problém predostrel priamo prezidentovi Srbska, ktorý mu pomoc prisľúbil. O tom viac TU: http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/11146-stretnutie-s-cielom-riesit-problemy

Dvojposchodová cirkevná budova v Novom Sade bola vybudovaná počas úradovania biskupa Juraja Struhárika. Do nej sa presťahoval aj novosadský cirkevný zbor a keďže je v budove aj byt pre novosadského farára, uvoľnila sa budova dovtedajšej novosadskej fary.

 

Generálna oprava Biskupského úradu

 

Generálna oprava Biskupského úradu

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články