Mozaika

Revitalizácia chmeliarstva

Máme dobrú pôdu a dobrých odborníkov a máme aj takmer 250 ročnú tradíciu pestovania chmeľu. Ak sa na takých pevných základoch začína stavať, a ak sa to robí premyslene a cieľavedome, úspech by nemal vystať. S týmto presvedčením, avšak pomaly a obozretne, pred piatimi rokmi v Sústave Petrovec začali podnikať prvé kroky v smere revitalizácie chmeliarstva. A že nabrali dobrý kurz svedčí tohtoročný, v poradí tretí Deň chmeľu, ktorý 1. septembra do Petrovca priviedol početných pivárov a pivovarníkov nielen z Európy, ale aj z USA. Na podujatí analyzovali ekonomickú stránku a komerčnú budúcnosť tradičného pivovarníctva. Z Petrovca odchádzali spokojní, keďže sa dozvedeli o novinkách z tohto odvetvia a priamo v chmeľnici sa presvedčili o kvalite tunajšej pôdy a kondícii rastlín, pocítili skutočnú vôňu chmeľu a obzreli si sklady, v ktorých sa chmeľ suší a balí do fólií.

 

Chmeľnica Sústavy Petrovec (foto Nenad Glišić)

 

Chmeľnica Sústavy Petrovec (foto Nenad Glišić)

 

Podujatie zorganizovala Sústava Petrovec, ktorá toho času má už 5 ha chmeľníc a v bližšej budúcnosti by plochu chceli zvýšiť na 20 ha. Podľa slov generálneho riaditeľa Rastislava Struhára kúpa mechanizácie nemôže byť ekonomicky opodstatnená pri malých výmeroch a preto by chmeľnice chceli rozšíriť. Už teraz všetkých 5 ha zavlažujú a to kvapkovou závlahou po hornej drôtenej konštrukcii. „Hlavné vedenie zavlažovacieho systému je však urobené pre 100 ha. Zatiaľ je to ešte ďaleko, ale sme pripravený aj na väčšie plochy," – hovorí hlavný technológ Rastislav Struhár ml. ktorý poznamenáva, že sa v prvom roku takýto spôsob závlahy veľmi dobre osvedčil.

 

Chmeľnica Sústavy Petrovec (foto Nenad Glišić)

 

„Skutočne je veľmi impozantné byť dnes v Petrovci, vzhľadom na to, že máme Deň chmeľu, deň introdukcie chmeliarstva, deň renesancie chmeliarstva, kde máme prítomných toľko odborníkov, toľko pivárov medzinárodného významu. Zrejme, teraz sa už nachádzame v jednej fáze, v ktorej sa vážnejšie musíme venovať obnove chmeliarstva, " – povedal prof.Dr. Ján Kišgeci a dodal, že máme kvalitu, teda máme sa čím pochváliť... Mieni, že ešte tento a budúci rok, ktoré sú pokusné, treba využiť na rozšírenie plôch. „V rámci niekdajšieho Ústavu pre chmeľ sme sa dohodli, že vedecký program musíme vrátiť do Ústavu a vo vedeckej činnosti zamestnať jedného chmeliara, ktorý by bol financovaný zo strany štátu," – vyhlásil doktor chmeliarstva Ján Kišgeci pre TV Petrovec, pričom pozitívne zhodnotil tak domáce odrody Aroma, Robusta a Bačka, ako aj americké Cascade a Centennial.

 

Chmeľnica Sústavy Petrovec (foto Nenad Glišić)

 

Na podujatí v Petrovci sa zhromaždil aj väčší počet malých výrobcov piva, predstaviteľov takzvaných remeselníckych pivovarov. Predstavitelia spoločnosti Monyo Brewing co z Budapešti z Maďarska sa zmienili o svojich prvých skúsenostiach, keďže s výrobou piva začali pred dvomi rokmi a nateraz vyrábajú 200 000 litrov ročne. Hľadajú si však dodávateľa suroviny, keďže sa aj v Maďarsku výroba chmeľu prerušila a záujem majú prevažne o autochtónne odrody, predovšetkým Báčku. Na Dni chmeľu boli tiež aj predstavitelia firmy Kreeg Brewery z Londýna a z Chorvátska Bošnjak pivo z Novej Gradišky, Zmajska pivovara zo Záhrebu a pivovar Medvedgrad a ďalší.

 

Chmeľnica Sústavy Petrovec (foto Nenad Glišić)

 

Princ pivara z Belehradu je jedným z najmladších pivovarov v Srbsku. Zaoberá sa výrobou tradičného anglického piva a chcú začať s výrobou anglického piva s našim domácim chmeľom a jačmeňom. Do Petrovca na stretnutie prišiel aj Andrew Wizeki z USA, spolumajiteľ prvého mikropivovaru v Novom Sade RazBeerbriga. Tento pivovar prvý začal používať petrovský chmeľ po obnovení chmeliarstva v Sústave Petrovec. Pivo robia po domácky, remeselnícky a na výrobu piva Bandiero rossa sa používa výlučne chmeľ z Petrovca.

 

Revitalizácia chmeliarstva

 

„Malé pivovary vykúpia iba malé množstvá chmeľu a preto sa čím skôr treba rozbehnúť do sveta a ponúknuť chmeľ veľkým spoločnostiam," – radí Ján Kišgeci a vyzdvihuje, že Petrovec, konkrétne Ústav pre chmeľ, cirok a liečivé rastliny mal prvý na území bývalej Juhoslávie malý pivovar, takže aj tu má toto naše prostredie dlhú tradíciu.

Sústava Petrovec sa snaží vo svojom výrobnom programe zachovať chmeliarsku výrobu. Podľa slov generálneho riaditeľa Rastislava Struhára nateraz to robia bez podpory štátu. Dúfajú však, že pivovary, ktoré budú používať domáci chmeľ, budú oslobodené aspoň platenia určitých akcíz.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články