Mozaika

100 rokov gymnázia v Petrovci

Slovenské gymnázium v Petrovci začalo pôsobiť 1. októbra 1919, keď petrovský evanjelický kňaz Samuel Štarke, ako predseda jeho kuratória, slávnostne uviedol do úradu prvých prednášateľov. V ústrety veľkým oslavám storočnice teraz už Gymnázia Jána Kollára, od minulého roka na škole prebiehajú intenzívne prípravy. V týchto dňoch riaditeľka gymnázia Anna Medveďová navštívila Archív Vojvodiny, kde jej riaditeľ archívu Nebojša Kuzmanović, v mene tejto inštitúcie, odovzdal kópiu zakladateľského aktu z roku 1919 o založení Slovenského gymnázia v Báčskom Petrovci. Ústredné oslavy storočnice gymnázia sa začnú 30.septembra 2019 keď bude sympózium na tému 100 rokov gymnázia v Petrovci a pokračovať budú 1. októbra radom podujatí a otvorením viacerých výstav.

 

Nebojša Kuzmanović a Anna Medveďová (foto: Arhiv vojvodine)

 

Nebojša Kuzmanović a Anna Medveďová (foto: Arhiv vojvodine)

 

Gymnázium najprv pracovalo v „štátnej škole" i v súkromnom dome Pavla Boldockého. Prvé obdobie pôsobenia gymnázia (1919 – 1924) bolo v znamení konštituovania gymnaziálneho života, riadneho profesorského zboru a výstavby osobitnej budovy gymnázia, keďže začiatkom mája 1922 prišlo z Belehradu oznámenie, že ak do začiatku budúceho školského roku gymnázium nebude mať vystavanú svoju budovu, bude zatvorené a že „Belehrad nemieni zatiaľ ničím prispieť k stavbe budovy". K zániku gymnázia predsa nedošlo, lebo budova bola) v r. 1923 postavená i to z vlastných dobrovoľných príspevkov, za finančnej pomoci vlády ČSR a Slovákov zo zámoria a v značnej miere vlastnou dobrovoľnou prácou Petrovčanov. (Samuel Boldocký: http://www.kulpin.net/slovenske-gymnazium-v-bacskom-petrovci).

 

Gymnázium najprv pracovalo v „štátnej škole"

 

Gymnázium najprv pracovalo v „štátnej škole"

 

Nová budova gymnázia bola postavená roku 1923

 

Nová budova gymnázia bola postavená roku 1923

 

Prví slovenskí maturanti

 

Prví slovenskí maturanti

 

Riaditelia gymnázia

 

Riaditelia gymnázia

 

Počas storočia gymnázium viedlo 24 riaditeľov: Július Kubány (prvý dočasný riaditeľ), Jozef Šimek, Ľudevít Slaný, Vuk Puljević, Nikola Polovina, Pavle Tvrtković, Dimitrije Đurović, Miloje Stojadinović Jovan Ristić, Božidar Širola, Đorđe Mrkobrad, Dragutin Galijan, Stanko Dragosavljević, Michal Rapoš, Dr. Andrej Sirácky (neskôr akademik ČSR), Pavel Cesnak, Michal Cinkotský, Ivan Križan, Branislav Spevák, Pavel Mučaji, Samuel Spevák, Viera Boldocká, Paľo Belička a Anna Medveďová.

O Petrovci a gymnáziu v časopise Slovenský svet z roku 1923 TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/10254-o-petrovci-a-gymnaziu-v-casopise-slovensky-svet-z-roku-1923

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články