Mozaika

Oláska a tekvicové hody

Tekvice sú symbolom jesene. Sú to skutočne zaujímavé plodiny a jesto ich veľmi veľa druhov. Môže z nich byť ozdôbka – jesenná dekorácia, ale aj lahôdka... Rovnako chutí aj slaná a aj sladká. Srbčina pozná viacero názvov pre túto zeleninu: tikva, buča, bundeva, ludaja... Slováci pre ňu majú názov „tekvica" a odborná literatúra ju ďalej rozčleňuje na tekvicu obyčajnú (Cucurbita pepo), tekvicu veľkoplodú (Cucurbita maxima), tekvicu špagetovú..., Slovenský dolnozemský jazyk pozná aj slovko „oláska". V slovníku ho síce nenájdete, no v Petrovci toto slovko bežne používajú. Oláska je totiž tekvica, ale nie každá tekvica je oláska. Oláska je petrovský názov pre druh tekvice - veľká, guľatá, so sivobielou šupkou a oranžovou sladkou dužinou vhodnou na pečenie, na sladký oláskový rejteš – závin (ani „rejteš" v slovníku nenájdete), na prípravu „oláskovníka" a ďalších maškŕt. Ani kukuričné buchty sa bez olásky nezaobídu...

 

Pečenú olásku treba jesť lyžicou

 

Pečenú olásku treba jesť lyžicou

 

Pečenú olásku treba jesť lyžicou

 

Pečenú olásku treba jesť lyžicou

 

Pečenú olásku treba jesť lyžicou

 

Pečenú olásku treba jesť lyžicou

 

Pečenú olásku treba jesť lyžicou

 

V Kulpíne tento druh tekvice pomenúvajú „bugárka", v Starej Pazove „patelátka"... Možno ju jednoducho nakrájať na kusy, dať do sedliackej pece (trebárs aj do rúry) a upiecť. Nič netreba pridávať. Chutí vynikajúco.

Tekvica je dar prírody. Dajú sa z nej pripraviť chutné jedlá, ktoré uspokoja chuťové bunky a výrazne podporia naše zdravie. Vhodná je aj na polievky, na omáčky, chutí varená, vyprážaná i pečená. Pred pečením ju prípadne možno posypať škoricou. Na Slovensku sa možno stretnúť s receptami „olásky" na slaný spôsob: rozkrájanú olásku/tekvicu treba posypať soľou a cesnakom a upiecť. Tekvica je aj v nemeckej kuchyni obľúbená, zvyknú z nej pripravovať polievku alebo ju na sladko zavárať. V Švajčiarsku je obľúbená najmä pri príprave koláčov a šalátov, ale aj vynikajúcich tekvicových halušiek. Fantáziu využiť a experimentovať. Z tzv. rejtešových kôr a strúhanej olásky možno napríklad na spôsob baklávy pripraviť vynikajúcu sladkú špecialitku. Slano-kyslý prívar s kôprom a smotanou tiež môže výborne chutiť.

V Kikinde už 35 rokov organizujú turistické podujatie "Dani ludaje". Ním sa propagujú nielen turistické potenciály ale aj kultúrne hodnoty, tradícia a kulinárske špeciality z Banátu.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články